Hlavní obsah

Ústecká ČSSD vyzvala Hamáčka k rezignaci na šéfa strany

Právo, Karolina Brodníčková

Sociální demokraté v Ústeckém kraji jsou nespokojeni se způsobem, jakým šéf ČSSD Jan Hamáček vyjednával o obsazení ministerstva kultury. Krajské předsednictvo soc. dem. v Ústeckém kraji v pondělí vyzvalo Hamáčka k rezignaci na předsedu. Učinilo tak krátce poté, co kandidát na ministra a místopředseda soc. dem. Michal Šmarda stáhl svou nominaci, když jej do vlády odmítl Andrej Babiš (ANO).

Foto: Právo

Předseda ČSSD Jan Hamáček

Článek

Právo o tom informoval předseda ústecké ČSSD Miroslav Andrt. „Krajské předsednictvo ČSSD Ústeckého kraje považuje za prokázané, že projekt účasti ČSSD v menšinové vládě je neúspěšný, a za stejně neúspěšné považuje i vyjednávání předsedy ČSSD Jana Hamáčka o osobě ministra kultury,” stojí v usnesení, které bylo přijato jednomyslně.

„S ohledem na tyto závažné skutečnosti vyzývá předsedu ČSSD Jana Hamáčka k rezignaci na funkci předsedy strany,” uvádí dále dokument.

Ústečtí zároveň vyjádřili podporu poslanci Jaroslavu Foldynovi, který v médiích prohlásil, že pokud ČSSD odejde z vlády, podpoří menšinový kabinet ANO. Za svá slova sklidil kritiku od Hamáčka a varování, že pokud nebude respektovat rozhodnutí strany, nemá v ní co dělat.

„Krajské předsednictvo odmítá snahy o vyloučení poslance Jaroslava Foldyny z ČSSD pro jeho politické názory,” stojí v dokumentu.

Šmarda se rozhodl odejít z boje o post ministra kultury po neúspěšném jednání mezi Hamáčkem a premiérem Andrejem Babišem (ANO). Předseda vlády se připojil k prezidentovi Miloši Zemanovi a Šmardu zkritizoval a řekl o něm, že s ním v jedné vládě sedět nebude.

Reklama

Výběr článků

Načítám