Hlavní obsah

Ústavní soud zamítl Okamurovu stížnost

Právo, Novinky, jas, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ústavní soud ve čtvrtek zamítl stížnost senátora Tomia Okamury proti vyřazení z prezidentské volby. Odmítl rovněž návrh na změnu právní normy, podle níž musí každý kandidát nasbírat alespoň 50 000 podpisů, i další navrhované změny. Nález ve čtvrtek vyhlásil předseda soudu Pavel Rychetský, který byl v kauze soudcem-zpravodajem.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomio Okamura se obrátí na Ústavní soud.

Článek

Rychetský následně začal číst odůvodnění rozhodnutí, které soudce vedlo k zamítnutí stížnosti. Žádný ze soudců neuplatnil odlišné stanovisko.

Podmínka 50 000 podpisů je podle soudu v souladu s Ústavou a je dokonce lepší než některé jiné varianty, připomněl Rychetský rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS), který coby odvolací orgán proti rozhodnutí ministerstva, Okamurovu stížnost již dříve odmítl.

"Ústavní soud v napadených rozhodnutích ministerstva vnitra a Nejvyššího správního soudu neshledal porušení stěžovatelových ústavně zaručených práv," stojí mimo v odůvodnění. Soud zároveň věří, že zákonodárci opraví stávající nedostatky zákona o volbě prezidenta. Zmíněna byla potřeba kontroly podpisů na petičních arších, ať již při sběru nebo při pozdější kontrole.

Podle ÚS sice byla nová norma přijata ve chvatu, ale všichni měli dost času se na nová pravidla připravit, o čemž ostatně svědčí i množství kandidátů.

Rozhodnutí soudu naznačil již v pondělí generální sekretář soudu Tomáš Langášek. [celá zpráva]

Soud dostal stížnost 28. prosince a začal se jí okamžitě zabývat. Již při prvním zasedání pléna 4. ledna rozhodl, že Okamurovi nevyhoví v bodu, který se týkal termínu voleb, a první kolo vyhlášené na pátek 11. a sobotu 12. ledna nepozastavil.

Reklama

Výběr článků

Načítám