Hlavní obsah

Ústavní soud slavil 100 let republiky, Rychetský varoval před xenofobií

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústavní soud (ÚS) ve středu slavil. U příležitosti 100. výročí vzniku Československa a čtvrtstoletí svého fungování slavnostně otevřel zrekonstruovanou sněmovnu. Předseda ÚS Pavel Rychetský při té příležitosti varoval před etnickou sebezahleděností a xenofobií. Oslavy vyvrcholily videomappingem promítaným na plášť budovy.

Ústavní soud slavilVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Oprava sněmovny, dvou jednacích síní a přilehlých prostor přišla na 80 miliónů korun. Sálu restaurátoři navrátili podobu z přelomu 19. a 20. století.

„Posledních pět let se snažíme sídlo ÚS rekonstruovat, máme za sebou řadu etap a dnes jsme otevřeli tu ústřední část. Měli jsme velkou snahu se připodobnit historické podobě sněmovny. V mnoha ohledech jsme samozřejmě museli modernizovat, protože tento prostor slouží jako místnost pro plenární zasedání soudu,“ popsala místopředsedkyně soudu Milada Tomková.

Rychetský při svém prvním vystoupení ve sněmovně varoval před přehnaným nacionalismem. Evropu a její integrační snahy podle něj negativně ovlivnila ekonomická a uprchlická krize.

Foto: Hlaváčová Monika, ČTK

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský v novém taláru

„Za reálné nebezpečí pro současnou Evropu považuji vzrůst národní a etnické sebezahleděnosti, xenofobie, někdy dokonce i antisemitismu,“ prohlásil Rychetský s tím, že pohled na mrtvé uprchlíky vyplavené na středomořské pláže obsazené evropskými turisty je zahanbujícím mementem. „Toto nevynahradí ani miliardy posílané autoritativním režimům,“ dodal.

Soudci se u příležitosti oslav poprvé ukázali na veřejnosti v nových talárech, které navrhla designérka Liběna Rochová. Jsou tmavě modré s červenými a bílými prvky.

Reklama

Výběr článků

Načítám