Hlavní obsah

Ústav pro studium totalitních režimů je dle nového vedení ve špatné finanční situaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) je ve svízelné finanční situaci, uvedli v úterý zástupci ÚSTR v tiskové zprávě. Nové vedení Radu ÚSTR informovalo o problémech, které zjistilo po svém nástupu začátkem května.

Foto: archív ÚSTR

Ilustrační foto

Článek

Předchozí vedení viní například z chybného postupu při rekonstrukci sídla ústavu na pražském Žižkově nebo netransparentního odměňování zaměstnanců. Vyjádření předchozího vedení ČTK shání.

Nepodařenou rekonstrukci sídla na Žižkově nyní prověřuje policie. Trestní oznámení loni podalo ministerstvo financí, podle úřadu vznikla při přestavbě škoda 58 milionů korun.

ÚSTR už dříve uvedl, že se k trestnímu oznámení připojí. Dosud nebyl nikdo obviněn.

Ústav ale uvedl, že bývalé vedení uzavřelo smlouvu s firmou, která měla vypracovat podklady k zahájení stavebních prací na torzu budovy v době, kdy ministerstvo financí již sdělilo, že další peníze na rekonstrukci neposkytne.

V ÚSTR to zase vře. Kvůli plagiátorství

Domácí

ÚSTR měl přesto firmě zaplatit devět milionů korun za něco, co se nebude realizovat.

„V době, kdy byl zvolen novým ředitelem docent (Ladislav) Kudrna, byla ze strany dosluhujícího ředitele (Zdeňka) Hazdry uzavřena smlouva, jíž přenechal výše uvedené soukromé firmě plnou moc ohledně řešení a zajištění stavby (rekonstrukce), aniž by ale o tom informoval jak nově jmenovaného ředitele, tak Radu ÚSTR,“ uvedl také ústav.

„Firma byla ředitelem Hazdrou dokonce zmocněna převést práva zmocněnce i na jakoukoliv jinou osobu, čímž ústav ztratil kontrolu nad postupy ve věci stavebních a rekonstrukčních prací,“ dodal.

ÚSTR nerovně odměňoval zaměstnance

Podle ústavu také nové vedení k úterý našlo 30 smluv, které nebyly uzavřeny v souladu se zákonem a na jejichž základě byly vyplaceny honoráře ve výši téměř dvou milionů korun.

Nynější vedení také tvrdí, že z dokladů vyplývá, že na ÚSTR panovalo netransparentní a nerovné odměňování zaměstnanců.

Uvádí, že historici a historičky byli ze zaměstnanců nejhůře odměňováni a k ročním odměnám vypláceným v administrativě se řadový odborný pracovník dopracoval až během dvou let.

Minulé vedení pak údajně navzdory „kritické finanční situaci“ vyplatilo v prvním letošním čtvrtletí vybraným zaměstnancům odměny 220 000 korun.

Vědecká rada ÚSTR na protest proti novému šéfovi rezignovala

Domácí

„Čímž byla výrazně narušena stabilita čerpání finančních prostředků rozpočtovaných na celý rok 2022,“ konstatoval ÚSTR.

Nové vedení také svým předchůdcům vytklo to, že pražský Finanční úřad ústavu udělil pokutu 65 783 korun za to, že předchozí vedení chybně platilo pronájem za prostory v Domě Radost, kam se kvůli rekonstrukci přestěhovala část ÚSTR.

Konkrétně šlo o období roku 2019. Ústav se podle svých zástupců pokusí, aby mu bylo odpuštěno denní penále, které činí 0,5 procenta za každý den, kdy byl nájem špatně hrazen.

„Po zrušení neobsazených pracovních míst, na které se vázaly pracovní odměny pro zaměstnance, bývalé vedení nepožádalo o navýšení finanční prostředků pro rok 2022, což v současné době znemožňuje výplatu odměn za mimořádné plnění úkolů stávajícím pracovníkům,“ dodal také ústav.

ÚSTR začal fungoval 1. února 2008. Jeho úkolem je podle zákona zkoumání a nestranné hodnocení doby nesvobody (1938 až 1945) a komunistické totalitní moci (1948 až 1989). Existenci ústavu provázejí časté spory.

Reklama

Výběr článků

Načítám