Hlavní obsah

ÚS se zastal studenta práv z Krakova, který v Česku nemohl dělat advokáta

Právo, pko

Absolvent studia práv z Jagellonské univerzity v Krakově se opakovaně marně pokoušel stát advokátním koncipientem. Přestože ministerstvo školství uznalo jeho diplom za rovnocenný se studiem v České republice, Česká advokátní komora (ČAK) ho odmítla zapsat do seznamu advokátních koncipientů. Proti tomu se právník bránil u soudu, justice ale jeho žaloby odmítla. Zastání nakonec našel až v pondělí u Ústavního soudu (ÚS).

Foto: Petr Kozelka, Právo

Článek

Senát se soudcem zpravodajem Ludvíkem Davidem upozornil, že podle zákona o advokacii by měla ČAK zapsat jako koncipienta každého, kdo získá vysokoškolské vzdělání v oboru právo i na vysoké škole v zahraničí, pokud je jeho studium uznáno za rovnocenné s tím v Česku.

Komora svůj postoj žadateli zdůvodňovala pochybnostmi o úrovni jeho znalostí českého práva.

ÚS konstatoval, že postupem komory došlo k porušení práva na svobodnou volbu povolání a přístup k němu. Soudci upozornili, že komora mohla muže zapsat do seznamu, nechat ho vykonávat praxi na odpovědnost školitele a vytvořit mu prostor k tomu, aby si mohl osvojit znalosti a zkušenosti potřebné k výkonu advokacie.

Verdikt nelze zobecňovat

„V projednávaném případě ČAK a obecné soudy nezohlednily obecně známou a velmi vysokou úroveň právnického vzdělání v Polsku a na samotné Jagellonské univerzitě. Stejně tak nebyly zohledněny ani veškeré praktické zkušenosti užitečné pro výkon povolání a délka dosavadní praxe stěžovatele,“ konstatoval David.

ÚS ale také připomněl, že jeho verdikt se týkal konkrétní věci a nelze jej zobecňovat tak, aby právo absolventů zahraničních právnických fakult mělo vždy paušálně převážit nad zájmem na ochraně kvalifikovanosti a profesionality poskytování právních služeb v Česku.

Reklama

Výběr článků

Načítám