Hlavní obsah

ÚS: Povinnost poskytovat informace platí i pro firmy nepřímo ovládané městem

Novinky, jas

I obchodní společnosti, které jsou dceřinými firmami městských podniků, musí poskytovat data na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Plyne to z verdiktu Ústavního soudu (ÚS), který ve středu odmítl stížnost obchodní společnosti Pražská plynárenská Servis distribuce.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ilustrační foto

Článek

Spor inicioval před dvěma lety pražský zastupitel Pirátů Adam Zábranský, který na základě zákona o svobodném přístupu k informací požadoval informaci o aktuálním seznamu členů dozorčí rady a představenstva firmy a chtěl znát i výši jejich měsíčních odměn.

Ústavní soud se, stejně jako obecné soudy, ztotožnil s tvrzením Zábranského, že společnost je „veřejnou institucí”, neboť je ovládána hlavním městem skrze další společnosti.

Firma argumentovala, že je „osobou soukromého práva a jako taková není povinným subjektem podle zákona o svobodném přístupu k informacím”.

Znaky veřejné instituce

ÚS připomněl, že ač je „vliv veřejnoprávní korporace zprostředkovaný”, přesto naplňuje definiční znaky veřejné instituce.

Výklad správních soudů, podle kterých je firma veřejnou institucí, je podle ÚS „ústavně konformní”, shrnul předseda senátu Vladimír Sládeček.

„Jednalo se o precedenční spor. Soudy ještě předtím nikdy nerozhodovaly, jestli firma vlastněná městem skrze jinou firmu musí poskytovat informace v souladu se zákonem o svobodném přístupu k informacím. Jsem rád, že nám Ústavní soud dal za pravdu a neomezil právo na informace podobně, jako to udělal minulý rok ve věci ČEZ,“ okomentoval verdikt předseda pirátského klubu v pražském zastupitelstvu Adam Zábranský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám