Hlavní obsah

Klienti H-Systemu přijdou definitivně o domy

– Brno • Aktualizováno
Právo, Matěj Říha, Jakub Kotalík

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost družstva Svatopluk proti verdiktu Nejvyššího soudu, podle kterého mají někdejší klienti H-Systemu vyklidit domy v Horoměřicích u Prahy. Nyní tedy konkurznímu správci nic nebrání v prodeji nemovitostí. Lidé z Horoměřic s rozhodnutím nesouhlasí a chtějí se obrátit na Evropský soud pro lidská práva.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nejvyšší soud rozhodl v kauze H-Systém o vystěhovaní lidí z domů v Horoměřicích u Prahy.

Článek

O vystěhování bývalých klientů H-Systemu rozhodl Nejvyšší soud loni. Ten konstatoval, že konkurzní správce zkrachovalé stavební firmy Josef Monsport má právo zpeněžit nemovitosti spadající do konkurzní podstaty ve prospěch všech věřitelů.

Proti tomu Svatopluk podal stížnost a konkurzní správce musel čekat na rozhodnutí ÚS. Členové stavebního družstva tvoří pouze část poškozených z kauzy zkrachovalé stavební firmy. Domky si sami dostavěli z vlastních peněz. Problém je ale v tom, že neměli souhlas konkurzního soudu. Teď je situace odblokovaná a Monsport může prodej domů začít řešit.

Foto: Petr Horník, Právo

Josef Monsport

Konkurzní správce v úterý ujistil, že nyní nelze očekávat neprodlené vystěhování obyvatel.

Nehodlám činit nějaké kroky v nejbližších dnech, že bych tam posílal vyhazovače a náklaďáky, aby jim nakládali vybavení domácností. Jak už jsem řekl před rokem, není moje povaha, abych někomu připravil Vánoce na sněhu,“ sdělil Právu Monsport.

Prodej je nevyhnutelný

Podle něj by takový postup ani nebyl vhodný, protože nemovitosti může koupit někdo, kdo v nich chce nabízet nájemní bydlení. Prodej domů je však nevyhnutelný.

„Sejdeme se s věřitelským výborem a řekneme si, co dál. Jisté je pouze to, že i před tímto rozhodnutím byly ty nemovitosti určené k prodeji. K tomu dojde, ukládá to konkurzní zákon, zpeněžené musí být,“ nastínil další postup Monsport.

Dál existuje šance, že by lidé v domech mohli zůstat. Podle konkurzního správce by je ale museli koupit.

„Možnost dohody tam je, ale platí pravidla konkurzu. Když se něco prodává, dá se to veřejnosti na vědomí a kupuje ten, kdo nabídne vyšší cenu. V tomto směru mají neomezený přístup všichni,“ uvedl Monsport.

Mezi konkurzním správcem a družstvem Svatopluk panují napjaté vztahy. Monsport připomněl, že už loni vyzval dotčené, aby jej kontaktovali samostatně. Podle něj totiž Svatopluk komunikaci spíš škodil, než pomáhal. Nikdo se mu ale prý neozval.

„Možná teď nastal moment, který s nimi pohne. Ta věc je v definitivním konci, třeba se spojí a budeme jednat s nimi,“ dodal Monsport.

Je to katastrofa

Zástupce družstva Svatopluk Martin Junek v úterý uvedl, že s rozhodnutím ÚS nesouhlasí a družstvo se chce obrátit na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Podle Junka byla v České republice dlouhodobě porušována minimálně tři lidská práva, například právo na nerušený rodinný a občanský život.

„Pokud je to pravda, tak je to hrůza a katastrofa. Hlavně se bojím o ty staré lidí, až se to dozvědí. Vůbec jsem si nedokázal představit, že by se Ústavní soud postavil proti našim lidským právům,“ uvedl Junek.

K možnosti odkoupení domů od konkurzního správce se stavěl spíše skepticky. Předpokládá totiž, že věřitelé budou chtít domy prodat za co nejvíc peněz a cena nemovitostí se tak bude odvíjet od té na trhu.

„Na to ti lidé nemají, to je veliký problém. Nebo to prodají a my jim pak budeme platit nájem. Zatím si to nedokážu úplně představit,“ doplnil Junek.

Se členy družstva se v minulosti setkal také premiér Andrej Babiš (ANO), který v úterý uvedl, že by se rozhodnutí Ústavního soudu mělo respektovat. Věcí by se měla zabývat ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), která nález analyzuje.

„Co nejdříve se poradíme, zda stát může v dané věci učinit nějaké kroky,“ uvedl Babiš.

Společnost H-System uzavřela po svém založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 zkrachovala, dokončila jen 34 rodinných domů. Tisícovka lidí přišla po pádu H-Systemu o miliardu korun. Majoritní akcionář Petr Smetka si za vytunelování firmy odpykal 12 let ve vězení

Konkurzní správce H-Systemu chce po bytovém družstvu doplatit miliony za nájem

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám