Hlavní obsah

Úroveň dodržování lidských práv v Česku za poslední rok klesla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stav lidských práv v Česku se za rok 2011 zhoršil, a to hned v několika oblastech. Vyplývá to ze zprávy za rok 2011, kterou v pátek zveřejnil Český helsinský výbor. Podle něj se přitížilo některým sociálním skupinám, zhoršilo se začleňování romské menšiny a dobře na tom nejsou ani tuzemské věznice.

Foto: Profimedia.cz

Helsinský výbor zkritizoval mimo jiné i úroveň vězeňství v ČR.

Článek

"Bohužel žádné dobré zprávy říct nemohu. Situace se na poli lidských práv zhoršuje," uvedla Anna Šabatová z výboru. Podle ní je důvodem nejen současná finanční krize a z ní vyplývající drastická úsporná opatření, ale za zhoršováním je i nezájem politiků či naopak jejich populistické kroky. Uvedla také, že prezident Václav Klaus problematiku lidských práv znevažuje.

Podle Šabatové nastal posun k horšímu v naplňování sociálních práv. Kvůli vládním škrtům se zhoršovala situace neúplných rodin, dětí, seniorů i handicapovaných. Řada lidí, zejména důchodci, se propadá do chudoby. Pod hranicí životního minima žilo loni podle výboru přes 152 tisíc domácností, tedy o 15 tisíc víc než v roce 2010.

Zpráva se zmiňuje také o problematickém začleňování romského etnika. Například program zařazování romských žáků do běžných škol se prý zastavil. Podobný výsledek ostatně nedávno vyplynul i z výroční zprávy ombudsmana. Nelepší se ani situace Romů v zaměstnávání či bydlení. Nenávist vůči nim prý celkově roste.

Dobrý není ani stav ve vězeňství. Zatímco na konci loňska připadalo na 100 tisíc obyvatel 219 vězňů, letos v dubnu to už bylo o šest více. Ve srovnatelném Rakousku je to přitom stovka, podotkla Šabatová. Zhruba třetina vězňů má trest do jednoho roku, nevyužívají se alternativní tresty. Na podmínkách se negativně podepisují úspory.

Reklama

Výběr článků

Načítám