Hlavní obsah

Úředníci odmítli vyjmout Čapí hnízdo z dotací, hejtmanka je nechá vyměnit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jelikož výbor regionální rady ROP Střední Čechy minulý týden odmítl vyjmout farmu Čapí hnízdo z evropských fondů, rozhodl se Středočeský kraj pod vedením hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) vyměnit své zástupce, upozornila Česká televize. Ve výboru drží většinu hlasů opozice.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Jaroslava Pokorná Jermanová

Článek

Vynětí farmy z evropských projektů doporučily ministerstvo financí i Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF). Projekt může po projednání s úřadem regionální rady vyřadit právě ministerstvo.

Opozice za TOP 09, STAN a ODS má nyní ve výboru většinu devíti z celkového počtu 15 hlasů, a proto hejtmanka, která je předsedkyní rady, oznámila, že koncem ledna dojde k převolení celého výboru.

„Je to tradiční a normální – vždycky kdo má koalici, má většinu ve Výboru regionální rady,” citovala Jermanovou ČT.

Pro vynětí Čapího hnízda bylo šest hlasujících, proti stejný počet a dva členové se zdrželi hlasování. Jeden člen na jednání chyběl. ANO nyní vládne ve Středočeském kraji s ČSSD a komunisty.

Opozici se podobný postup pochopitelně nezamlouvá. V případu údajného zneužití padesátimiliónové dotace na stavbu farmy jsou obviněni premiér v demisi a šéf hnutí ANO Andrej Babiš i místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek. Spolu s nimi policie obvinila dalších devět lidí včetně Babišových rodinných příslušníků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám