Hlavní obsah

Úředníci ČSSZ mohli zneužít data klientů pro své podnikání, tvrdí NKÚ

Novinky, val
Praha

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) provedl v minulých dnech kontrolu spolehlivosti účetní závěrky a finančních výkazů České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) za rok 2011. Podle NKÚ někteří zaměstnanci ČSSZ mohli zneužít data klientů sociálního systému - podnikali totiž v oborech, kde se jim tyto údaje mohly hodit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Někteří zaměstnanci ČSSZ byli v roce 2011 evidováni jako osoby vykonávající podnikatelskou činnost – a to v oborech, kde by mohli zneužít data klientů sociálního systému,“ uvedl NKÚ. Jelikož tito lidé neměli pro své podnikání souhlas zaměstnavatele, porušili zákoník práce i pracovní řád ČSSZ.

Z 39 kontrolovaných zaměstnanců ústředí správy jich bylo 15 vedeno v systému ARES, který eviduje podnikatelské subjekty v Česku. Šest z nich mělo živnostenské oprávnění podnikat v oborech, které se týkají poskytování finančních služeb, například zprostředkování úvěru nebo poskytování pojištění. „U zbylých devíti zaměstnanců šlo o jiné oblasti – např. poradenství, zprostředkování obchodu a služeb apod. Podle NKÚ existuje riziko, že tito lidé mohli informace, ke kterým měli v systémech ČSSZ přístup, zneužít pro osobní podnikání,“ napsal NKÚ.

Hlavním cílem kontroly bylo ověřit spolehlivost účetní závěrky a finančních výkazů ČSSZ za rok 2011. Celková nesprávnost v účetní závěrce činí podle NKÚ 694,7 miliónu korun. "I přes uvedené nesprávnosti ale NKÚ vyhodnotil, že účetní závěrka podává věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví a finanční situace ČSSZ. Celková nesprávnost v účetní závěrce totiž nepřesáhla stanovenou hladinu významnosti," uvedl úřad.

Ministerstvo práce a sociálních věcí považuje zjištění NKÚ za závažné. „Věřím, že nový ústřední ředitel, který byl shodou okolností k dnešnímu dni jmenován do funkce, zmiňované případy prověří a pokud skutečně sezdá, že se jednalo o porušení předpisů, pak z toho vyvodí náležité důsledky,“ řekl v pondělí šéf resortu Jaromír Drábek.

Reklama

Výběr článků

Načítám