Hlavní obsah

Úřady mají vážné obavy o osud dalšího Čecha

Právo, ČTK, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/BANGKOK

Počet Čechů, o jejichž osud mají úřady vážné obavy a je pravděpodobné, že ničivé zemětřesení v jihovýchodní Asii nepřežili, se rozrostl na osm. Další pohřešovaný se v době přírodní pohromy pohyboval v postižených oblastech V Thajsku. Celkem tak jsou vážné obavy o osud sedmi turistů v Thajsku a jednoho na Srí Lance.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Česká republika má oficiálně potvrzenu stále jen jednu oběť ničivého zemětřesení v jihovýchodní Asii.

Dva nezvěstné Čechy našla policie doma

Dva z českých turistů, kteří byli na seznamu pohřešovaných v Thajsku, v pátek kontaktovala policie na území České republiky.

"Oni se neozvali. Našim lidem a Policii ČR se podařilo dopátrat, že pohřešovaní turisté jsou již doma," řekl mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář Právu. Důvod, proč se turisté neozvou, je podle něj dán tím, že lidé často nevědí, že jsou pohřešováni. "Hraje v tom roli i určitá laxnost," dodal Kolář.

Ministerstvo chtělo získat souhlas od příbuzných nezvěstných, aby mohlo zveřejnit jejich jména. Podle Koláře by se předešlo podobným případům, kdy pohřešovaní jsou již doma v pořádku, a přitom stále figurují na seznamech. K zveřejnění ale nedojde. "Máme jeden souhlas, zbytek se zveřejněním nesouhlasí," poznamenal mluvčí.

Souhlas se zveřejněním jména pro objasnění osudu nezvěstného dali zatím jen Jedlinkovi, kteří pohřešují dceru Kristýnu. Jedlinková patří do skupiny lidí, u kterých je velké podezření, že nežijí.

Deset Čechů se zatím neozvalo z Thajska, existují vážné obavy, že šest z nich již není naživu. Indicie o tom, že zemřel jeden český občan mají i čeští zastupitelé na Srí Lance. Tam a v Barmě se pohřešují také dva buddhističtí mniši českého původu. Podle ministerstva zahraničí lze však předpokládat, že jsou stále naživu.

Ministerstvo zdravotnictví v pátek zrušilo zvláštní nepřetržitou linku 224974444, neboť ji v mimopracovní době lidé nevyužívali. Informace o aktuální epidemiologické situaci v oblastech jihovýchodní Asie a východní Afriky budou k dispozici jen během pracovní doby na číslech 224972440 nebo 224972502.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám