Hlavní obsah

Úřad zveřejnil rady, jak si počínat při jaderném útoku. Lidé zahltili web

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé znepokojení kroky ruského prezidenta Vladimira Putina, který oznámil ustavení „zvláštního režimu“ u sil jaderného odstrašování, se začali s četnými dotazy obracet na Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB). Ten proto v pondělí zveřejnil doporučení pro případ nutné ochrany před jadernými zbraněmi. Zájemci o informace web zahltili, takže byl nedostupný.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Starší ročníky si ještě pamatují branná cvičení z dob školní docházky, doprovázená nasazováním dýchacích masek a igelitových pytlíků na ruce a nohy. Doporučení SÚJB jsou prostší, na přetíženém webu nicméně chvílemi obtížně dostupná.

„Zahltili jste náš nebohý web,” posteskla si na Twitteru šéfka úřadu Dana Drábová. Rady si tak mohli lidé přečíst jen v otisku na sociálních sítích.

Úřad lidem doporučuje zjistit si, kde se nachází nejbližší kryt či útočiště civilní obrany. Jejich seznam je dostupný zde.

Vhodné je mít po ruce i evakuační zavazadlo s věcmi osobní potřeby, doklady a dalšími nezbytnostmi.

Je rovněž vhodné mít domluvený náhradní způsob komunikace pro případ výpadku mobilních služeb.

Putin nařídil uvést jaderné síly do vysokého stupně pohotovosti

Evropa

Pokud by skutečně došlo k jadernému útoku, je nejlepší odebrat se do krytu či sklepa a uzavřít veškerou ventilaci. Po útoku je vhodné vyčkat několik hodin na usazení radioaktivního spadu.

Po opuštění krytu je vhodné využít respirátory či jinou ochranu dýchacích cest.

Po příchodu do bezpečí je ideální provést základní dekontaminaci - osprchovat se a převléci si oblečení.

Drábová vedle toho osvětlila veřejnosti i zbytečnost jodových tablet, které si mnozí s ochranou před jaderným zářením spojují.

„Jako ochrana před radiací při použití (nedej bože) jaderné zbraně jsou v podstatě na nic,” uvedla na Twitteru. „Hlavní účinky jaderného výbuchu jsou tepelné a mechanické,” poznamenala s tím, že kontaminace radionuklidy bývá druhotným efektem. „A moderní jaderné zbraně se ji snaží omezovat,” dodala na vysvětlenou.

Reklama

Výběr článků

Načítám