Hlavní obsah

Úřad odložil případ Klausovy cesty na uzavřené Trutnovsko

– Vrchlabí (Trutnovsko)

Městský úřad Vrchlabí odložil případ bývalého prezidenta Václava Klause, který po vyhlášení uzávěry Trutnovska strávil v únoru víkend ve svém bytě v lyžařském středisku Černý Důl. Uvedl to ve čtvrtek regionální server Vrchlabinky.cz.

Foto: Novinky

Václav Klaus na demonstraci na Staroměstském náměstí

Článek

„Hygienická stanice, která nám případ postoupila, se odkazovala na zvukový záznam z epidemiologického šetření. Tento záznam nám však odmítla vydat s odkazem na GDPR. Jiné dostatečně průkazné důkazy nemáme. Lze konstatovat, že tímto odložením případu se jedná z naší strany o konečný verdikt,” citoval server tajemníka vrchlabské radnice Pavla Řeháka.

Václav Klaus byl v zakázaném okrese. Hrozí mu pokuta

Domácí

Devětasedmdesátiletý exprezident byl na koronavirus pozitivně testován 23. února, uzávěra Trutnovska platila od 12. do 28. února.

Informace o Klausově pobytu následně zjistili pražští hygienici při trasování. Městskému úřadu v Trutnově pak dali podnět k prověření, zda tím neporušil vládní nařízení. Podnětem se pak zabýval Městský úřad Vrchlabí, ke kterému je Černý Důl místně příslušný.

Václava Klause do Krkonoš vezli přímo policisté

Domácí

Petr Macinka z Institutu Václava Klause již dříve uvedl, že exprezident vládní nařízení neporušil, podmínky cesty předem konzultoval s policií.

Hygienici po pozitivním testu na koronavirus prověřovali, s kým a kde se bývalý prezident poslední dny před testem stýkal. Klaus jim podle Macinky sdělil, že byl v Černém Dole na Trutnovsku. Vládní opatření neumožňovalo pobyt na území okresu těm, kdo tam nemají trvalý pobyt. Ze zákazu bylo několik výjimek, které se týkaly například cesty do práce, ovšem pobyt na chatě či ve víkendovém bytě neobsahovaly.

Macinka vrchlabskému serveru řekl, že „v rámci trasování došlo k totálnímu zneužití informací k očerňování a udávání”. Hygienická stanice hlavního města Prahy se k tomu, proč nechtěla vrchlabské radnici poskytnout zvukový záznam nebo jiný průkazný materiál a zda bude verdikt vrchlabského přestupkového oddělení nějak rozporovat, podle serveru nevyjádřila.

Chceme žít, ne přežívat: Demonstraci proti covidovým opatřením podpořil i Václav Klaus

Domácí

Na demonstracích antirouškařů nechyběl

Klaus v minulosti několikrát vystupoval na veřejnosti bez roušky nebo jiné ochrany obličeje. Kvůli říjnovému vystoupení bez roušky před Obecním domem v Praze dostal na konci ledna pokutu 10 000 korun od pražské hygienické stanice. Proti rozhodnutí podal odpor.

V lednu se pak zúčastnil protestu na Staroměstském náměstí, kde bylo několik tisíc lidí. Mimo jiné se bez roušky fotografoval s ostatními účastníky demonstrace. Svůj odpor proti vládním protiepidemickým opatřením Klaus v minulosti označil za formu občanské neposlušnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám