Hlavní obsah

Uprchlík z pražského letiště dostal azyl v Německu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Uprchlík Ibráhím Zijád, který více než půl roku pobýval v tranzitním prostoru pražského letiště a kterému české úřady odmítaly udělit status uprchlíka, dostal politický azyl v Německu. V pondělí o tom  informoval ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) Martin Rozumek.

Foto: Lucie Mazáčová

Derniéra výstavy "Komenský? Toho už jsme někde viděli!" Muzeum Komenského v Přerově p.o.

Článek

Libanonský Palestinec Zijád do Prahy přijel bez dokladů loni v srpnu letadlem ČSA z Istanbulu a požádal o azyl. Ministerstvo vnitra jeho žádost zamítlo a aerolinie ho dopravily zpět do Istanbulu. Turečtí úředníci ho však odmítli vpustit do země, a tak se vrátil do Prahy, kde pobýval v tranzitním prostoru a poté v azylovém středisku v Seči na Chrudimsku. Z něho ale musel po rozhodnutí soudu odejít.

Svou situaci se pak Zijád rozhodl řešit tak, že jel za svou manželkou do Německa, kde požádal o azyl. "Byla tady možnost, že ho vrátí zpátky do České republiky, ale Němci uznali, že je politickým uprchlíkem," uvedl Rozumek, který rovněž kritizoval postup českých úřadů. "Určitě mohly postupovat jinak. V Každém případě ho neměly sedm měsíců držet ... na letišti v těch podmínkách, ve kterých tam žil."

Zijád se při pobytu v tranzitním prostoru umýval na toaletách a nocoval ve spacím pytli na zemi za reklamní stěnou. Od Českých aerolinií dostával třikrát denně poukázky na jídlo v letištní restauraci.

Rozumek se pozastavil nad tím, že v ČR byla Zijádova žádost odmítnuta, kdežto v Německu dostal uprchlík azyl během několika málo měsíců. Zijád a jeho žena s dcerou v Německu dostanou povolení k trvalému pobytu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám