Hlavní obsah

Uprchlíci pracují především na nekvalifikovaných pozicích

Nejvíce uprchlíků z Ukrajiny, kteří našli v Česku zaměstnání, pracuje ve velkých podnicích nad 250 zaměstnanců. Působí tam téměř třetina z nich. Nejčastěji vykonávají manuální a pomocné práce, především jako obsluha strojů a zařízení. Vyplývá to z analýzy vypracované ministerstvem práce a sociálních věcí.

Foto: Jakub Bartosz, Novinky

Budova ministerstva práce a sociálních věcí

Článek

Téměř čtvrtina, 24 procent běženců, pracuje v podnicích s 25 až 100 zaměstnanci. Ani ne pětina pak ve středních firmách se 100 až 250 pracovníky.

Čtyřicet čtyři procenta pozic, které zastávají, je obsluha strojů a zařízení a dalších 36 procent pracuje jako pomocní a nekvalifikovaní pracovníci. „Celkem se tedy z těchto dvou profesí kvalifikuje přes 80 procent všech pozic, na které jsou u českých zaměstnanců přijati uprchlíci,“ dodali autoři analýzy.

MPSV: V Česku už pracuje 78 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, hlavně žen

Stalo se

Důvodů, proč běženci pracují na nekvalifikovaných pozicích, když 35 procent mezi nimi tvoří vysokoškolsky vzdělaní lidé a 32 procent ti s vyšším odborným vzděláním nebo maturitou, je více. Jednak jsou to nedostatečná znalost češtiny pro kvalifikované profese a problémy s uznáváním kvalifikace.

Pouhých 16 procent běženců pracuje ve stejné profesi jako před odchodem z Ukrajiny. Většinou ale jde o lidi, kteří již tam pracovali na nízko kvalifikovaných pozicích. Další příčinou, proč běženci zastávají méně kvalifikovaná místa, je to, že se chtějí vrátit domů a svou práci zde vnímají jako dočasnou.

Z hlediska oborů nacházejí běženci uplatnění nejvíce v odvětvích administrativní a podpůrné činnosti, zpracovatelský průmysl a doprava a skladování. Teprve za nimi je stavebnictví, které si Češi s Ukrajinci tradičně spojují nejvíce, obchod či ubytování a stravování.

Profese, v nichž pracují běženci
Obsluha strojů a zařízení, montéři44,7 %
Pomocní a nekvalifikovaní pracovníci36,1 %
Řemeslníci a opraváři8,4 %
Služby a prodej6,1 %
Specialisté (lékaři, zdravotní sestry, veterináři, učitelé, právníci apod.)1,5 %
Úředníci1,3 %
Techničtí a odborní pracovníci (laboranti, technici, sestry bez specializace, obchodní zástupci apod.)0,9 %
Zemědělství, lesnictví a rybářství0,8 %
Řídící pracovníci0,2 %
Zdroj: MPSV

Podle dat Úřadu práce od vypuknutí konfliktu do konce června našlo práci v zaměstnaneckém poměru 84 594 občanů Ukrajiny. Někteří se už vrátili zpět domů nebo ze zaměstnání odešli. Ke konci června tak v ČR pracovalo 68 777 běženců u Ukrajiny. Ti, kteří si dosud práci nenašli, nepracují podle analýzy především kvůli neznalosti jazyka a péči o malé děti.

Více než polovina uprchlíků z Ukrajiny v ČR chce pracovat

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám