Hlavní obsah

ÚOOZ chce lobbisty odříznout od Lesů ČR, tvrdí expert

• Aktualizováno
Právo, Aleš Fuksa

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) se zřejmě snaží odstřihnout určitou vlivnou skupinu lobbistů a politiků od státního podniku Lesy České republiky (LČR). Podle Zdeňka Valného, experta v lesnictví, dlouhodobého kritika dění v LČR a zároveň jednoho z bývalých kandidátů na pozici náměstka exministra zemědělství Ivana Fuksy (ODS), je mezi zadrženými lidmi a státním podnikem přímá souvislost.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Budova ředitelství státního podniku Lesy ČR v Hradci Králové

Článek

„Jména jako Jana Nagyová, Ivan Fuksa, Petr Tluchoř a další naznačují, že k zásahu skutečně mohlo dojít i v souvislosti s balkánským podnikáním v LČR. Nedivím se, že má ÚOOZ o tyto lidi zájem,“ řekl Právu Valný.

Už ve výroční zprávě za rok 2008 upozorňovala Bezpečnostní informační služba (BIS) na skutečnost, že Lesy ČR patří mezi nejvýraznější příklady tlaku podnikatelského prostředí na státní správu. Těmito tlaky měl být podle BIS zájem lobbistických skupin o obchodní činnost Správy státních hmotných rezerv (SSHR), o resort ministerstva zemědělství a o LČR.

„U LČR vlivové skupiny ovlivňovaly zejména personální a obchodní záležitosti podniku,“ uvádí se ve zprávě BIS.

Tyto skupiny podle Valného ovlivňovaly nejen personální obsazení vedení LČR, ale i jejich dozorčí rady a posty na ministerstvu zemědělství. „Sám z doby, kdy mi Věci veřejné nabídly post náměstka ministra Fuksy pro Lesy ČR, vím, že například paní Nagyová měla na tento proces vliv, a VV byly nuceny s ní jednat,“ podotkl Valný.

Jsou Lesy ČR dojnou krávou lobbistů?

Valný si myslí, že policie se mohla zaměřit na IT zakázky, předražené právní služby, rozprodej nemovitého majetku přes neprůhledné firmy nebo na výběrová řízení na prodej státního dřeva překupníky.

„Rovněž by je zřejmě mohla zajímat Fuksova Dřevěná kniha, která měla být strategickou koncepcí lesního hospodářství ČR. Byla dělaná evidentně na zakázku. Nečasova vláda jí dala před lety zelenou nikoli schválením, ale šibalským vzetím na vědomí a uložením k realizaci,“ dodal Valný.

Upozornil také na to, že třicetistránkový etický kodex Lesů ČR pro státní podnik vypracovala poradenská společnost vlivného podnikatele a lobbisty Ivo Rittiga Rittig and Partners, a to za více než 1,5 miliónu korun. Shodou okolností ve čtvrtek policisté prohledávali i Rittigův dům.

Ve hře jsou zřejmě i nelegální odposlechy

Vliv této skupiny politiků a podnikatelů, o které se nyní zajímá ÚOOZ, však podle Valného přesahuje i do jiných míst státní sféry než do Lesů ČR. „Některé její složky možná disponují i nevšedním technickým zázemím. Pokud se na území ČR nachází ilegální odposlouchávací zařízení, jak se již dříve objevilo v médiích, je vysoce pravděpodobné, že investice tohoto typu mají zacíleno na státní zakázky a vlivné politiky a že tato zařízení neobsluhují amatéři,“ dodal Valný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám