Hlavní obsah

Univerzity mají dál zájem o dům na Smetanově nábřeží, chtějí pronájem na desítky let

– Praha
Novinky, jas

Univerzita Karlova a AMU jsou připraveny pronajmout si od nového vlastníka budovu na pražském Smetanově nábřeží. Muselo by se však jednat o dlouhodobý na desítka let. Zástupci obou škol to v úterý uvedli po setkání s ministrem školství Marcelem Chládkem (ČSSD), který představoval návrh novely zákona o pedagogických pracovnících.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Dům v Praze patřící Řízení letového provozu, který byl poškozen výbuchem plynu v Divadelní ulici.

Článek

Ta by měla vyřešit problém 17 000 učitelů, kteří doposud učí bez potřebného vzdělání. Jak Chládek avizoval, budou i do budoucna možné výjimky. Ty se budou týkat například rodilých mluvčích. Dočasně budou moci zaměstnat učitele bez kvalifikace i ředitelé škol, kteří neseženou na dotčenou pozici člověka s odpovídajícím vzděláním. Pokud se takový objeví, bude muset dostat přednost.

Chládek se vrátil i k prodeji budovy na Smetanově nábřeží. Tu v aukci prodávalo Ředitelství letového provozu a získala ji společnost Lázeňskou investiční, která má podle ČTK přes jednatele vazby na firmu spojovanou s lobbistou Romanem Janouškem. [celá zpráva]

"Pevně věřím, že ti, kteří to koupili, mají seriózní zájem, aby tam probíhala akademická výuka," řekl ministr.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Marcel Chládek na brífinku po uvedení do své funkce na ministerstvu školství a tělovýchovy.

Objekt je mezi budovami, ve kterých sídlí Fakulta sociálních věd UK a FAMU. Obě se ji snažily získat pro výuku. Kvůli zákonným omezením se však nemohly aukce zúčastnit. Chládek v této věci apeloval i na ministra dopravy Antonína Prachaře (ANO), který však již prodej nemohl zastavit. Objekt byl loni poškozen výbuchem plynu v Divadelní ulici a vyžaduje rozsáhlou rekonstrukci.

Rektoři UK a AMU Tomáš Zima a Jan Hančil by nicméně budovu rádi získali do dlouhodobého pronájmu nebo ji od nového majitele za pomoci ministerstva školství odkoupili. Zima zmínil, že pronájem by musel být dlouhodobý, minimálně na 50 či 100 let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám