Hlavní obsah

Unionisté označují za favorita Mareše

– BRNO
Novinky, Kamil Houska

Za favorita v boji o předsednictví US-DEU je zatím v kuloárech brněnského sjezdu strany považován vicepremiér Petr Mareš, který se přimlouvá za setrvání ve Špidlově vládě. Většina dotázaných tvrdí, že se mu podaří protikandidáta senátora Roberta Koláře, který chce vládnout jen do vstupu do EU a pak odejít raději do opozice, v neděli těsně porazit.

Foto: Jana Digrinová

zámecká kapla Svatého Serváce

Článek

Někteří dokonce tipují výslednou podobu celého nového stranického vedení. "Myslím, že už je jasné, že předsedou bude Mareš, prvním místopředsedou ministr pro místní rozvoj Pavel Němec a místopředsedy poslanci František Pelc spolu s Vlastimilem Ostrým a senátor Jan Hadrava," řekl Právu jeden z vlivných unionistů, který si nepřál být jmenován. Podobná sestava se objevuje i v odhadech dalších delegátů.

Kolář podle mnohých unionistů nemá šanci obhájit ani post místopředsedy. Jen část unie věří, že ve vedení zůstane. "Podle mého soudu kandiduje na předsedu, aby mohl být zvolen aspoň místopředsedou," řekl Právu jeden z poslanců US-DEU. Sám Kolář působí v kuloárech velmi sebejistě a rozhodně se nevzdává. "Šanci být předsedou určitě mám," řekl krátce po pátečním příjezdu do Brna Právu.

Volit se bude v neděli

Volit předsedu budou až unionisté zítra, dnes probíhá programová diskuse. "Není problém, že jsme ve vládě a naše pozice v ní je slabá, ale to že neumíme veřejnosti vysvětlit, proč ve vládě vlastně jsme," uvedl v projevu senátor Jan Ruml, který unii před pěti lety zakládal. Naopak ministr pro informatiku Vladimír Mlynář se zlobil na své stranické kolegy, že se chovají jako "političtí masochisté". "Nepotřebujeme opozici, sami jsme si opozicí," prohlásil s tím, že považuje za chybné, pokud se unionisté veřejně handrkují.

Mlynář si stěžoval, že to brání unionistickým ministrům, aby mohli veřejnost přesvědčit, že odvádí ve vládě s ČSSD práci, která má smysl, a že jsou za nimi už vidět konkrétní výsledky. "Masochismus má možná někdo rád v sexu, ale v politice vede k naprosté sebevraždě," řekl dále Mlynář, který nechce kandidovat na žádnou stranickou funkci, ačkoliv ho k tomu dnes několik debatujících vyzvalo. Podle svých slov by Mlynář nedokázal být dobrý ministrem a zároveň dobrým předsedou či místopředsedou.

Reklama

Výběr článků

Načítám