Hlavní obsah

Unionisté odmítli dorazit na schůzku koalice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vedení US-DEU se rozhodlo nepřijít na sobotní schůzku grémií všech tří vládních stran, kde se má řešit roztržka ve vládní koalici. Podle unionistů je totiž současná situace pouze osobním sporem premiéra Stanislava Grosse a Miroslava Kalouska, jejichž páteční jednání konkrétní závěry nepřineslo. Do přestřelky mezi oběma předsedy mezitím vstoupila i ODS, která vyzvala lidovce, aby vysvětlili svůj postoj k setrvání ve vládě.

Foto: Národní muzeum Praha

Otisk nejstarší rostliny na světě, stáří 432 milionů let

Článek

"Unie svobody od počátku nepovažovala události posledních dnů za koaliční či dokonce vládní krizi. Kriteriem akceschopnosti koaliční vlády je pro Unii svobody dodržování koaliční smlouvy, naplňování programového prohlášení vlády a podpora vlády v Poslanecké sněmovně. Unie svobody vnímá události posledních dnů jako osobní spor Miroslava Kalouska se Stanislavem Grossem," uvedlo vedení strany v prohlášení, které Novinkám zaslal mluvčí šéfa Unie Pavla Němce Petr Dimun.

"Do sporu vedeného v takto osobní rovině nemůže přinést Unie svobody nic nového, proto se zítřejší schůzky nezúčastní. Zároveň však Unie svobody apeluje na všechny parlamentní strany, aby podpořily návrh nového zákona o střetu zájmů připraveného v prosinci minulého roku ministerstvem spravedlnosti, abychom alespoň do budoucna předešli spekulacím o transparentnosti majetkových poměrů koaličních i opozičních politiků," píše se v prohlášení.

Hodinové jednání výsledek nepřineslo

Gross se sešel s Kalouskem v pátek, jednání však žádné hmatatelné výsledky nepřineslo. Vláda dál pokračuje v práci - toto vyplynulo z prohlášení, že se členové vedení sociální demokracie, Unie svobody a KDU-ČSL jako obvykle sejdou také v úterý a budou řešit vládní agendu. Na programu koaliční snídaně budou návrhy úprav volebního zákona a změny daní, řekl Miroslav Kalousek po schůzce s premiérem, která trvala přes hodinu.

Šéfové dvou koaličních stran nechtěli novinářům odpovídat na dotazy. Vše se prý dozvědí až po sobotní schůzce grémií. "ODS má svou opoziční rétoriku, my máme svoji odpovědnost," reagoval Kalousek na kritiku ODS.

Ta  totiž obvinila strany vládní koalice ze snahy zamést kauzu financí premiérovy rodiny pod koberec a vyzvala KDU-ČSL k vysvětlení, proč zůstává ve vládě, o níž sami lidovci prohlásili, že je ohrožena její akceschopnost. [celá zpráva]

Vedení ČSSD: Kalousek ohrožuje důvěryhodnost KDU-ČSL

Předsednictvo ČSSD před sobotní schůzkou grémií koalice podpořilo na svém odpoledním zasedání Grosse ve funkci a konstatovalo, že vláda je funkční. Postup Kalouska za Grossovy nepřítomnosti považuje předsednictvo ČSSD za ohrožující důvěryhodnost KDU-ČSL.

Vedení sociální demokracie vyzvalo lidovce, aby přehodnotili svůj negativní postoj k majetkovým přiznáním a se stejnou výzvou se obrátilo též na koaliční US-DEU i opoziční ODS.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám