Hlavní obsah

Úniky dat z policie do ABL se musí vyšetřit, říká poslanec Paggio z VV

Právo, dan, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podle poslance Věcí veřejných Viktora Paggia se musí vyšetřit, zda docházelo k únikům dat z policejních databází k detektivovi, který pracoval pro agenturu ABL vlastněnou v minulosti ministrem dopravy Vítem Bártou (VV).

Článek

„To se musí vyšetřit, protože to by se dít nemělo,“ uvedl ve čtvrtek Paggio na dotaz Práva. Dodal, že odpovědnost nemusí zákonitě padat na Bártu, protože nemohl dohlížet na způsob práce každého externího pracovníka.

Podle MF Dnes získala Bártova firma nelegálně od policie nejméně 78 důvěrných osobních údajů o lidech, které v letech 2006–2007 prověřovala v Praze 11. Šlo například i o informace o dětech, rodičích, partnerech, občanských průkazech či cestovních dokladech.

Bárta se tento týden omluvil premiéru Petru Nečasovi. Ten si o omluvu řekl kvůli slibu z loňského roku, podle něhož jej Bárta ujistil, že ABL nemá se sledováním politiků v Praze 11 nic společného. Bárta bude ještě vysvětlovat poslancům VV, proč se Nečasovi omluvil. Místopředsedkyně VV Karolína Peake nevidí problém, že se Bárta Nečasovi omluvil za něco, co podobným způsobem vysvětloval i poslancům VV. „Rozhodně nám neřekl něco, co by se poté ukázalo jako nepravdivé,“ řekla Právu Peake.

Nečas včera v souvislosti s využíváním policejních dat odkázal na práci orgánů činných v trestním řízení. „Nechť se šetří celá kauza, zda došlo k porušení zákona, včetně tam, kde se prokáže, že došlo k nedovolenému přístupu k policejním databázím,“ uvedl Nečas na tiskové konferenci.

Pokud jde o spory s ministrem dopravy Vítem Bártou (VV), poznamenal: „Je uzavřena otázka jeho (Bártova) čestného slova.“ Nečas podle svých slov již stokrát řekl, že není žádný vyšetřovatel, aby posuzoval, která informace v médiích je pravdivá, nepravdivá či posunutá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám