Hlavní obsah

Únik kyanidu do Bečvy bude vyšetřovat sněmovní komise. Brabcovi se to nelíbí

Praha

Sněmovna ve středu schválila zřízení vyšetřovací komise k ekologické havárii na řece Bečvě, kam loni v září unikl jedovatý kyanid. Komise má mít devět členů, každý z poslaneckých klubů bude moci navrhnout jednoho člena. Své zjištění má komise předložit do pěti měsíců od svého vzniku.

Foto: archiv Stanislav Pernický

V neděli 20. září 2020 zahubil v Bečvě kyanid a další chemické látky více než čtyřicet tun ryb.

Článek

Hlasování vyvolaly opoziční strany v čele s KDU-ČSL. Pro zřízení komise zvedlo ruku 52 z 90 přítomných poslanců. Vznik podpořili poslanci napříč stranami s výjimkou zákonodárců za ANO, kteří se převážně zdrželi.

Půlrok od katastrofy na Bečvě. Policie tápe, aktivisté vyšetřují na vlastní pěst

Domácí

Opozice iniciovala vznik komise zejména kvůli tomu, že původce otravy Bečvy kyanidem není ani po půl roce vyšetřování znám.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) byl proti. „Pokud bude komise zřízena, bude to precedens a bude to poprvé, co komise vznikne k živému vyšetřovacímu spisu policie,” argumentoval před závěrečným hlasováním.

Brabec přísahal na zdraví blízkých, že se otrava Bečvy nezakopává pod koberec

Domácí

Ekologická havárie zasáhla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky do vody unikly loni 20. září, podle odborníků poškodily celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.

Vyšetřovací komise dostala za úkol hlavně shromáždit veškeré podklady k ekologické katastrofě z 20. září i následným haváriím v uplynulém roce. Dalším úkolem je prověřit získané podklady a vyvodit případnou trestní odpovědnost za zjištěná pochybení. Komise má také vyhodnotit správnost postupu dotčených orgánů státu a jiných osob, jejich případná procesní pochybení či liknavost.

Za otravu Bečvy nemůže Deza, viník už je znám, říká znalec

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám