Hlavní obsah

Unie státních zástupců vyzvala Šarocha, aby vysvětlil změnu rozhodnutí v kauze Čapí hnízdo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unie státních zástupců vyzvala městského státního zástupce Jaroslava Šarocha, aby vysvětlil, jaké okolnosti ho vedly ke změně názoru a k údajnému zastavení trestního stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) v kauze Čapí hnízdo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Farma Čapí hnízdo na Benešovsku

Článek

„Pokud dozorový státní zástupce, který kauzu zpracovával čtyři roky, shledal zahájení trestního stíhání důvodným, měl by vysvětlit, jaké okolnosti, zjištěné po jeho zahájení, jej vedly k vydání meritorního rozhodnutí,” píše unie na svých facebookových stránkách.

Dále uvádí, že nemá k celé věci podrobnější informace. „Pokud Městské státní zastupitelství v Praze uvedlo, že dozorový státní zástupce změnil svůj původní právní názor, lze očekávat, že takové rozhodnutí bude přesvědčivě odůvodněno, a to i vzhledem k dosavadní délce trestního řízení,” dodává unie.

Podle Deníku N měl státní zástupce Jaroslav Šaroch zastavit stíhání premiéra Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo. Podle městského státního zastupitelství žalobce změnil v kauze názor, obsah Šarochova rozhodnutí však odmítl mluvčí zastupitelství zatím sdělit. Vedoucí státní zástupce nyní zjišťuje, zda je změna zákonná a důvodná. Šaroch přitom loni na jaře zamítl stížnosti obviněných a rozhodl o pokračování stíhání. Nyní tak změnil názor.

„Dozorový státní zástupce předložil konečné rozhodnutí, v jehož rámci změnil svůj původní právní názor na posouzení věci. S konečným rozhodnutím se v současné době seznamuje vedoucí státní zástupce Městského státního zastupitelství v Praze, který se bude mimo jiné zabývat otázkou, zda je tato změna zákonná a důvodná, respektive zda je zákonné a důvodné předložené rozhodnutí,” sdělil v tiskovém prohlášení mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. K detailům rozhodnutí se odmítl vyjádřit.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nebude podle mluvčího Petra Malého nynější vývoj kolem kauzy Čapí hnízdo komentovat. „V dané věci může být Nejvyšší státní zastupitelství ještě v budoucnu činné,” uvedl Malý. Zeman totiž podle trestního řádu může do tří měsíců od právní moci rušit nezákonná usnesení nižších státních zástupců, a to mimo jiné o zastavení trestního stíhání.

Reklama

Výběr článků

Načítám