Hlavní obsah

Unie nebo Kakánie

Novinky, Jiří Hanák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O Rakousku-Uhersku hovořil rakouský spisovatel Robert Musil v Muži bez vlastností jako o podivuhodné Kakánií. Všechno v ní současně trochu bylo i nebylo. Byla liberální, ale ne zase moc liberální.

Foto: Jana Horáková

Nominovaní judisté USK Praha pro ME

Článek

 Byla klerikální, ale ne zase moc klerikální. Rozvíjela průmysl, ale ne přehnaně. Dávala peníze na armádu, ale jen tak, aby nebyla silná. Atd. Z takové Kakánie jako by si brali vzor poslanci ODS. I oni jsou totiž pro referendum, ale ne zase pro všeobecné referendum. I oni jsou pro integraci, ale ne zase pro tak velikou integraci. I oni jsou pro Evropu, ale ne zase pro tak velikou Evropu. Částečné těhotenství vítají, před úplným varují. Zvláštní představy.

Naštěstí se integrační proces valí Evropou už půl století a v poslední době se, opět naštěstí, zrychluje. Díky němu Německo nenapíná své ekonomické a politické svaly ve svém "národním zájmu", nýbrž v zájmu evropanství (platí více než 20 % rozpočtu Unie). Díky integračnímu procesu zmizela příčina dvou posledních světových válek, totiž "dědičné" nepřátelství mezi Francií a Německem. Díky postupnému sjednocování žije starý kontinent v nejdelším období míru ve své historii a poskytuje svým obyvatelům životní standard, v minulosti dostupný jen nejvyšší vrstvě. Vděčně zaznamenejme podíl Spojných států, totiž Marshallův plán a deštník NATO. Obé by však ve staré, národně opuchlé Evropě přišlo vniveč. Co mohou zejména malé země prodělat na co nejtěsnější integraci hospodářské i politické? Ví-li to ODS, pak to střeží jako státní tajemství a místo toho vydává jen nekompetentní a falešné zvuky.

Proces směřující ke vzniku Spojených států evropských kdesi v převelice vzdálené budoucnosti zdá se být nezvratný. Česká republika má dvě možnosti. Může cíl odmítnout. V tom případě bude postupně odstavena na vedlejší kolej jako nepotřebný kafemlejnek. Může se však naopak podílet na nelehkém stavění cesty k onomu cíli. Přitom hlasitě připomínat starším (co do délky integrace) a silným, aby nespěchali přespříliš. Že ne všichni členové EU prožili padesát let ve svobodě, takže termín národní suverenita je u nových členů ještě hýčkané dítě, že velcí a silní musí pochopit strach nových a malých ze šlápnutí na svoje kuří oka od nedočkavců.

Nevidím důvod, proč by se takovým hlasům malých nenaslouchalo, a nevidím důvod, proč by se česká vláda chovala při jednáních jinak. Je však důvod věřit, že poslanci ODS, být to v jejich moci, by nejraději z Evropské unie učinili novou Kakánii.

PRÁVO 9. října

Reklama

Výběr článků

Načítám