Hlavní obsah

Úmrtí s covidem: Březen nejčernějším měsícem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatím nejčernějším měsícem z hlediska úmrtí s covidem bude letošní březen. I když do jeho konce ještě pár dní zbývá, úmrtí už je hlášeno víc než za dosud nejhorší listopad. Vyplývá to z dat ministerstva zdravotnictví.

Článek

V březnu zemřelo s covidem podle sobotních dat 4977 nakažených, v listopadu jich bylo 4974.

Denní počty úmrtí v březnu opakovaně stoupaly nad hranici 200, 8. března jich bylo 234. Naposledy se na tuto hranici dostaly tento týden v pondělí, vyloučená ale není i v dalších dnech, protože čísla bývají doplňována i zpětně. Celkem dosud v Česku zemřelo 25 778 nakažených.

Měsíční počty úmrtí infikovaných začaly prudce stoupat loni na podzim, od listopadu s výjimkou prosince neklesaly pod 4000.

Stihnou to? Minimálně třetina učitelů ještě není k očkování přihlášená

Věda a školy

Zpomalit vysokou úmrtnost a omezit vážné průběhy nemoci má očkování proti covidu, které v Česku začalo přesně před čtvrt rokem. K pátečnímu večeru mělo aspoň jednu dávku vakcíny 1 111 820 lidí, obě potřené dávky má v zemi s 10,7 milionu obyvatel 435 497 z nich.

V pátek zdravotníci podali 39 445 dávek, o skoro 7500 méně než ve stejný den předchozího týdne. I v dalších dnech tohoto týdne se denní počty pohybovaly kolem 40 000 a v mezitýdenním srovnání se propadaly. Ministerstvo přitom předpokládalo, že se tento týden podá až 60 000 dávek denně.

Reklama

Výběr článků

Načítám