Hlavní obsah

Úmorná vedra se protáhnou, varovali meteorologové

Vedro bude sužovat Českou republiku minimálně do pátku. Podle meteorologů může ve čtvrtek a v pátek rtuť teploměrů vyskočit až na 36 stupňů. Kvůli vysokým teplotám také stále trvá nebezpečí vzniku požárů.

Foto: Novinky

Výstraha meteorologů před předpokládanými vysokými teplotami

Článek

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) již platí, od čtvrtka ovšem byla zpřísněna. Odpolední teploty mohou v následujících dvou dnech dosáhnout až 36 stupňů. Kulminovat by měly v pátek odpoledne.

Pro dnešek tak platí výstraha před vysokými teplotami pro téměř celé Čechy s výjimkou Vysočiny a části Jihočeského kraje. Teploty na většině tohoto území překročí 31 stupňů a místy se mohou vyšplhat až ke 34 stupňům.

Od čtvrtečního dopoledne do pátečního večera už výstraha platí pro celé Česko. Na celém území republiky se teploty dostanou nad 31 stupňů a místy ještě výše.

„Teploty nad 34 stupňů Celsia se očekávají ve čtvrtek a v pátek v severozápadní až západní polovině Čech, v pátek na většině území Čech a na jižní Moravě,“ oznámili pracovníci ČHMÚ. Podle předpovědi ústavu mohou vystoupat až na 36 stupňů.

Srpen bude horký a slunečný, slibují meteorologové

Počasí

Meteorologové v souvislosti s velkými vedry upozorňují na nebezpečí přehřátí a dehydrataci, lidé by měli dodržovat pitný režim, konzumací především nealkoholických a neslazených nápojů.

ČHMÚ zároveň, stejně jako mnohokrát v poslední době například policisté, zdůraznil, že by lidé neměli ve svých autech zaparkovaných na slunci nechávat zavřené děti ani zvířata. A to ani na pár minut, teplota ve voze se totiž i během takto krátké chvíle může rapidně navýšit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám