Hlavní obsah

Ukončete provoz opencard, vyzval Prahu vlastník karty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Společnost eMoneyServices (EMS) vyzvala Prahu, aby ukončila provoz karty Opencard. EMS jako vlastník karty tvrdí, že se město není schopné postarat o provoz a firmě dluží milióny korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Opencard

Článek

„Vedení hlavního města Prahy není dlouhodobě schopné problémy opencard vyřešit. V rozporu s dobrými mravy také neustále využívá různé služby společnosti eMoneyServices, za které neplatí. Takováto situace je neúnosná," píše EMS ve svém prohlášení.

Podle firmy ze strany města nedochází k žádnému řešení situace, o provoz opencard se prý nikdo pořádně nestará a správa karty je podle EMS v havarijním stavu - systém nemá dlouhodobě podporu, město neřeší ani stabilizaci systému. „Jsme přesvědčeni, že pokud Praha není schopna zajistit řádné fungování opencard, měla by rada neprodleně rozhodnout o jejím ukončení," píše se v dokumentu.

EMS chce po městu celkem 654 miliónů korun. Nárokuje si je například za porušení licenčních smluv, služby nebo poškozování dobrého jména firmy. Praha nemá s EMS smlouvu na podporu systému karty Opencard a neplatí za licence. Firma proto již před časem podala žaloby o celkem 60 miliónů korun jak na magistrát, tak na dopravní podnik. Spory se táhnou řadu měsíců.

Elektronická karta Opencard, která pochází z éry exprimátora Pavla Béma (ODS), měla mít původně mnoho funkcí, nakonec ale slouží především jako průkaz s předplatným pro MHD a průkazka do knihovny. Jako tramvajenku ji využívá zhruba 1,2 miliónu lidí. Projekt stál 1,3 miliardy korun.

Vydávání karet ve středu nefungovalo kvůli výpadku webu města. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám