Hlavní obsah

Uhádaní Češi. Sousedských sporů přibývá

Právo, Vladimír Klepáč

Jedničku z chování, tedy přesněji řečeno z mezilidských vztahů, si obyvatelé Česka podle zástupce ombudsmanky Stanislava Křečka rozhodně nezaslouží. Jsou totiž stále uhádanější a schopni hrotit i naprosto malicherné sousedské spory.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Už známe svá práva a umíme si je hájit, což je v pořádku. Teď je potřeba se naučit nezapomínat na práva jiných. Obrovským problémem této společnosti je ztráta autority. Tak nějak si dostatečně nevážíme druhých, což je smutné,“ řekl Právu Křeček.

Loni mu na stole přistálo na 130 stížností spojených se sousedskými spory a hádkami.

O třetinu víc stížností

Za alarmující Křeček považuje, že se jejich počet meziročně zvýšil o více než třetinu a stále jich přibývá.

Poměrně častým předmětem sousedských sporů je zápach. K rekordmanům patří sousedé, kteří se kvůli němu dohadují již dvacet let. Jde o fyzické potyčky a celou sérii oznámení, která musí donekonečna řešit radnice a policie.

Obyvatelé jedné rekreační chalupy vytýkají sousedům, že tu svoji chalupu ještě nemají napojenou na veřejnou kanalizaci a vzniká zápach. Korunu všemu nasazuje písemné prohlášení, v němž si lidé stěžují na to, že je „soused nutí do konverzace, uráží je při ní a znepříjemňuje jim tak pobyt na chalupě“.

Další klasikou jsou stížnosti lidí na sousedy, kteří ve svých bytech nebo u svých domů hromadí nejrůznější věci, kvůli nimž si své bydlení změní tito střádalové ve skládku odpadu.

Před časem například radnice ve Vyškově řešila případ rodiny, která ve svém třípokojovém bytě pronajatém od města nahromadila 30 tun odpadu, v němž spolu s lidmi žily desítky koček. Trvalo čtyři roky, než se podařilo dosáhnout odvozu věcí a odebrání bytu těmto lidem.

Podle Křečka je seznam sporů velmi pestrý. Paní zastřihla sousedce její túje v plotě elektrickými nůžkami a hned z toho byl podnět přestupkové komisi. Jiná žena si zase na přístřešek za svým rodinným domem přidělala plech tak, že přečuhoval na vedlejší pozemek, což její sousedce vadilo.

Další spory: soused si neudržuje garáž, kvůli čemuž vlhne garáž jeho souseda, nebo soused sousedovi odpojil elektropřípojku na zahradě a pak mu ještě vynadal.

„Mnohé z těchto věcí lze řešit bez radnice, policie, soudu či ombudsmana. Prostě se snažme více tolerovat, což ale neznamená zříci se svých práv,“ dodal Křeček.

Anketa

Máte spory se svými sousedy?
Ano
50,6 %
Ne
49,4 %
Celkem hlasovalo 1846 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám