Hlavní obsah

Udělejte už něco s ohroženými dětmi, vyzývá vládu a premiéra iniciativa

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci iniciativy Dobrý start, která usiluje o omezování umisťování malých dětí do ústavní péče, vyzvali na úterní tiskové konferenci vládu, aby do konce června připravila zákony na podporu ohrožených dětí. K tomu se kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) zavázal už koncem loňského roku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Vláda by měla především sjednotit péči o ohrožené děti pod jedno ministerstvo: v současné době tuto oblast spravují resorty práce a sociálních věcí, školství a zdravotnictví. Zároveň se zavázala, že přijme zákon, který by omezil umisťování dětí pod sedm let do ústavní péče.

„Apeluji na premiéra Sobotku, aby podpořil iniciativu ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové a veřejně zadal ministrům (Miloslavu) Ludvíkovi a (Kateřině) Valachové, aby zahájili všechny potřebné kroky k tomu, aby péče o děti byla sjednocena pod jedno ministerstvo,“ řekl na konferenci Zdeněk Soudný, předseda organizace Dobrá rodina, která se věnuje náhradní rodinné péči.

Resorty se podle něj systémové změně brání. „Všichni říkají, že to chtějí, ale nic se neděje,“ uvedl Soudný.

Zástupci iniciativy už několik měsíců usilují o schůzku s premiérem, zatím ale marně. „Pan premiér si na nás doposud nenašel čas, úplně tomu nerozumíme, proč ke schůzce ještě nedošlo,“ podotkl Soudný.

Pobyt v ústavu není dobré řešení

Odborníci v diskusi především upozorňovali na skutečnost, že delší pobyt v ústavu ohrožuje zejména psychické zdraví dítěte. „Politici někdy zapomínají, že jejich čas se řídí čtyřmi roky mandátu, ale čas dětí se řídí jinou zákonitostí. Jeden den v ústavu je pro ně stejný jako pro politika čtyři roky,“ řekl Soudný.

„Výzkumy jednoznačně potvrzují, že pobyt v ústavu dítě poškozuje na celý život,“ řekla Klára Laurenčíková z vládního výboru pro práva dítěte. „Systémové změny je třeba provést co nejrychleji, ale bez tlaku veřejnosti to nezvládneme,“ dodala.

ČR je podle ní jedna z posledních zemí EU, která ještě malé děti umisťuje do ústavů.

Prevence se vyplatí

V ČR bylo v roce 2015 přijato do kojeneckých ústavů 1666 dětí, 63 procent se podařilo vrátit do biologické rodiny. Petra Kačírková z organizace LUMOS upozornila, že péče o jedno dítě v kojeneckém ústavu stojí 47 tisíc korun měsíčně, kdežto celkové náklady pěstounské péče na přechodnou dobu vyjde na 35 tisíc, u dlouhodobé pěstounské péče je to 20 tisíc.

„Úplně nejlevnější a nejpotřebnější je preventivní práce s ohroženými rodinami, která vyjde na maximálně šest tisíc korun. Naším cílem je tuto pyramidu úplně převrátit,“ uvedla Kačírková.

Kojenecké ústavy se podařilo zcela zrušit ve Zlínském kraji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám