Hlavní obsah

Učitelé protestují proti podfinancování školství, odbory mluví o možné stávkové pohotovosti

• Aktualizováno

Špatné financování školství může vést k tomu, že země nebude mít dostatek potřebných odborníků, varoval v pátek předseda České konference rektorů Tomáš Zima. Řekl to v Betlémské kapli na setkání několika školských organizací a odborů právě k tématu financování školství. Odbory požadují, aby vláda navýšila učitelům platy o 15 procent. V případě, že na to vládní koalice nekývne, chtějí vyhlásit stávkovou pohotovost.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Předseda České konference rektorů Tomáš Zima

Článek

Ministr financí Ivan Pilný (ANO) shromážděným učitelům řekl, že nároky všech profesí na růst platů v příštím roce nemůže pokrýt. Nyní prý požadavky převyšují o pět miliard to, co má k dispozici na zvednutí mezd v celém veřejném sektoru.

„A vláda se rozhodne, jak s tou částkou naloží,” uvedl to, co říkal již dříve. Zároveň zopakoval, že pokud vláda nenavýší deficit, který v červnu schválila, nebude možné všem vyhovět.

Vláda bude o rozpočtu na příští rok jednat zřejmě 4. a 11. září.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva rektor Masarykovi univerzity Mikoláš Bek, rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima, ministr financí Ivan Pilný

V regionálním školství pracuje asi 151 tisíc učitelů. Polovina učitelek a učitelů v mateřských školách si loni měsíčně i s odměnami, náhradami a příspěvky nevydělala ani 24 805 korun hrubého. Polovina pedagogů na prvním stupni základních škol měla pod 29 671 korun, medián jejich kolegů na druhém stupni a středních školách byl jen o 11 korun vyšší.

Průměrná mzda v ČR činila v letošním prvním čtvrtletí 27 889 korun. Medián učitelů na vysoké škole byl loni 37 407 korun, u ostatních vysokoškoláků činil o 551 korun víc.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Protestní setkání školských odborů a zástupců vysokých škol a asociací ve vzdělávání proti současným platům učitelů a situaci v regionálním školství a na vysokých školách

Odbory a zástupci vysokých škol usilují o to, aby vláda od listopadu zvýšila platy všem pedagogům o 15 procent a nepedagogickým pracovníkům o deset procent. Celkem požadují přidat v příštím roce 17,5 miliardy korun, jinak se podle nich nepodaří naplnit slib vlády o navýšení platů na 130 procent průměrné mzdy. Vysoké školy chtějí peníze i na stipendia doktorandů a na podporu žádaných studijních oborů.

Ke školským odborům a akademikům se na setkání připojila Unie školských asociací, Asociace pedagogů základního školství, Asociace speciálních pedagogů, Asociace ředitelů základních škol i zástupci nepedagogických zaměstnanců ve školství.

Odbory zvažují stávkovou pohotovost

Předseda školských odborů František Dobšík v pondělí sdělil, že stávka učitelů zatím není na pořadu dne, dokud se stále jedná. Na tento pátek však kantoři uspořádali na 500 shromáždění po celé ČR, kde chtějí své požadavky vysvětlovat veřejnosti. [celá zpráva]

V pátek Dobšík řekl, že pokud koaliční rada v pondělí na růst platů nekývne, vyhlásí školské odbory stávkovou pohotovost.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám