Hlavní obsah

Učitelé budou 9. června stávkovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Školské odbory chystají na pondělí 9. června stávku všech školských pracovníků. Novinkám to sdělil předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík s tím, že očekává minimálně nadpoloviční účast všech školských zařízení v Česku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf školských odborů František Dobšík

Článek

"Na 9. června chystáme protest před úřadem vlády, kde se bude probírat problematika vzdělávání. Akci zvýrazní jednodenní stávka. Původně jsme počítali dokonce se třemi dny," řekl Dobšík.

Vláda podle Dobšíka a školských odborů řeší školství jen částečně. Půl miliardy pro školství je málo, zdůraznil Dobšík. Očekává účast více než poloviny školských zařízení.

Právě tuto sumu dojednal minulé pondělí na zvýšení platů učitelů ministr školství Ondřej Liška. Půl miliardy by šlo letos, čtyři miliardy příští rok. Učitelé požadovali takovou sumu, která by zaručila růst platů o sedm procent, podle nich to byly asi tři miliardy korun.

Stávka učitelům peníze nepřinese

Resort tvrdí, že i když budou učitelé stávkovat, žádné další peníze jim to nepřinese. "Stávka se proto jeví jako neracionální. Z vyjádření ministra odboráři dobře vědí, že stávka k dalšímu navyšování finančních prostředků nepovede," řekla ČTK mluvčí ministerstva školství Kateřina Böhmová.

Ministr financí Miroslav Kalousek, s nímž Liška peníze hledal, už dříve řekl, že pracovníkům ve školství už sumou 4,5 miliardy, kterou letos a příští rok dostanou, porostou platy nejvíce ze všech ve státním sektoru.

Školy zůstaly naposledy uzavřeny 4. prosince minulého roku, jednodenní stávku vyhlásily odbory právě kvůli letošním prostředkům na platy, ale také na pomůcky. Předtím se konala výstražná jednodenní stávka 1. září 2003. V roce 1997 se uskutečnila řetězová stávka, která byla přerušena po měsíci. Odbory už také několikrát vyhlásily stávkovou pohotovost, která však ve stávku nevyústila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám