Hlavní obsah

Uber zase smí jezdit v Brně, vrchní soud zrušil předběžné opatření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vrchní soud v Olomouci zrušil předběžné opatření, kterým krajský soud v Brně zakázal společnosti Uber nabízet v jihomoravské metropoli přepravní služby. Rozhodnutí soudu v úterý potvrdil jeho mluvčí Vladimír Lichnovský. Již minulý týden soud zrušil dílčí opatření, které se týkalo jedné flotily provozovatele Jakuba Dümlera.

Foto: Toby Melville, Reuters

Logo mobilní taxislužby Uber

Článek

V první polovině dubna brněnský krajský soud zakázal firmě předběžným opatřením služby v Brně poskytovat. Z tehdejšího usnesení soudu vyplynulo, že firma porušuje několik ustanovení zákona, který provoz taxi upravuje. [celá zpráva]

Vrchní soud nyní vrátil případ k novému projednání. Verdikt bude účinný v okamžiku doručení rozhodnutí.

Podle krajského soudu nesměla společnost poskytovat službu v případech, že řidiči k tomu nebudou mít oprávnění, auto není označené jako taxi a nenese název společnosti či nemá taxametr. V květnu pak krajský soud odmítl i návrh na zrušení tohoto předběžného opatření.

Auta Uberu nemají taxametr, nejsou označená jako taxi a řidiči nesplňují podmínky dané vyhláškou o taxislužbě, což vadí klasickým taxislužbám, které Uber považují za nekalou konkurenci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám