Hlavní obsah

U Vrbětic znovu pomáhají armádní pyrotechnici i nová technika

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policejním specialistům, kteří se podílejí na průzkumu a likvidaci následků předloňských výbuchů v areálu bývalých muničních skladů u Vrbětic na Zlínsku, znovu pomáhají i armádní pyrotechnici a nově i speciální technika.

Foto: Policie ČR

Pyrotechnikům slouží u Vrbětic nový nakladač, vyrobený speciálně pro práce u požárů a do míst, kde hrozí exploze trhavin.

Článek

„Spolu s policejními pyrotechniky se v listopadu podílejí na plošném i hloubkovém sběru rozmetané munice a jejich úlomků,“ řekla mluvčí zlínské policie Monika Kozumplíková. Nově slouží na místě tragických explozí při ohledání vybuchlého skladu č. 16 ojedinělý pásový nakladač, vyrobený speciálně pro práce u velkých požárů a pro situace, v nichž hrozí exploze výbušnin.

„Jde o první nasazení tohoto stroje. U Vrbětic je dálkově ovládaný z pracovního kontejneru. Nakládá zeminu přímo v epicentru, pyrotechnici ji pak prohlédnou detektory a vyhledají a odstraní nalezenou munici a předměty důležité pro trestní řízení,“ popsala mluvčí.

Foto: Policie ČR

V příkrém svahu u epicentra výbuchu skladu u Vrbětic pomáhá horolezecké vybavení a další technika.

Kromě zhoršujícího se počasí komplikuje policistům práci i terén. Munici sbírají za pomoci hasičů i v příkrém terénním svahu v epicentru exploze. „Pomáhá horolezecké vybavení, žebříky, kotevní technika, lana a slaňovací postroje,“ uvedla Kozumplíková. Policisté a hasiči také prořezávají vzrostlou vegetaci a uvolňují jinak nepřístupný terén.

Kolem torza skladu tisíce kusů munice

Pyrotechnici, policisté a hasiči budou v areálu bývalých muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku působit nejméně do poloviny roku 2017. Podle ředitele Krajského ředitelství Policie ČR ve Zlíně Jaromíra Tkadlečka se náklady, které si vyžádá likvidace následků po výbuších v říjnu a prosinci 2014, vyšplhají až na jednu miliardu korun. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Policie vyšetřuje případ jako úmyslné obecné ohrožení. Pyrotechnici při prohledávání okolí torza skladu číslo 16 našli 2058 kusů munice s aktivními složkami a asi čtyři až pětkrát tolik kusů bez aktivních součástí. Již 167 nebezpečných součástí odpálili ve speciálně vybudované trhací jámě přímo ve Vrběticích. Dalších 1989 kusů munice bylo ve dvou etapách převezeno ke zničení ve vojenském prostoru Libavá.

Experti varovali, že prostor kolem vybuchlých skladů bude i po skončení zásahu policie dlouho velmi nebezpečný. Neobjevená munice a její součásti se mohou po letech objevovat například při sesuvech půdy a podobně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám