Hlavní obsah

U Vrbětic jsou znovu uzavírky kvůli munici v lesích

Novinky, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další a další kusy munice, která hrozí výbuchem, nacházejí pyrotechnici v okolí bývalých muničních skladů u Vrbětic na Zlínsku, kde v závěru roku 2014 došlo ke dvěma mohutným explozím. Od čtvrtka začaly kvůli práci pyrotechniků opět platit uzavírky na silnici, která vede lesem v těsné blízkosti.

Foto: Policie ČR, Novinky

Pyrotechnici u Vlachovic - Vrbětic na Zlínsku nacházejí v okolí bývalých muničních skladů, které explodovaly v závěru roku 2014, další kusy munice.

Článek

„Od čtvrtka 1. listopadu začaly opět platit uzavírky silnice mezi Haluzicemi a Lipovou,“ informovala mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR Lenka Javorková.

„Pokračuje ohledání místa druhého epicentra výbuchu ve Vrběticích, které bylo přerušeno během října. Důvodem byly práce na pyrotechnickém průzkumu a plošném pyrotechnickém sběru, které probíhaly ve velké blízkosti epicentra exploze,“ vysvětlila Javorková.

Foto: Policie ČR, Novinky

Pyrotechnici u Vlachovic - Vrbětic na Zlínsku nacházejí v okolí bývalých muničních skladů, které explodovaly v závěru roku 2014, další kusy munice.

Pyrotechnická služba Policie České republiky vymezila jako nebezpečný prostor okruh od epicentra exploze do vzdálenosti 1000 metrů. „V říjnu probíhal hloubkový pyrotechnický průzkum a plošný sběr na hranici 500 metrů a blíže k epicentru. Velitel zásahu proto rozhodl práce na ohledání druhého místa výbuchu na měsíc přerušit,“ sdělila Javorková.

Nebezpečí, které v okolí bývalých muničních skladů stále hrozí, dokládají nálezy munice a jejích součástí. „Nalezeny byly stovky kusů munice, která byla buď zlikvidována v trhací jámě přímo v areálu ve Vrběticích, nebo převezena ke zneškodnění do Vojenského újezdu Libavá na Olomoucku,“ uvedla mluvčí.

Autobusy podle jízdního řádu

Silnici mezi Haluzicemi a Lipovou začali policisté uzavírat od 1. listopadu. S uzavírkami musí řidiči počítat vždy v době od 7.30 do 12.00 hodin a od 13.00 do 17.00 hodin. „Uzavírky části uvedené silnice budou probíhat každý den, jsou ale možné i operativní úpravy,“ upozornila Javorková.

Složky integrovaného záchranného systému opět umožní v době uzavření silnice průjezd autobusových spojů, které jsou uvedeny v aktuálním jízdním řádu. „Uzávěra komunikace bude zřetelně označena dopravními značkami a dopravní policisté budou dohlížet na jejich dodržování. V případě jakýchkoli dotazů mohou občané využívat telefonní linku 974 666 555,“ řekla krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Sklad číslo 16 ve Vrběticích explodoval 16. října 2014, druhý sklad číslo 12 pak 3. prosince téhož roku. Oba vybuchlé sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Munice uskladněná v dalších skladech byla z Vrbětic odvezena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám