Hlavní obsah

Dav před Sněmovnou napadl policisty

• Aktualizováno
Novinky, ČTK, jas, ok

Několik stovek lidí se ve středu sešlo na pražském Malostranském náměstí na demonstraci proti opatřením platným kvůli omezení šíření koronaviru. Odmítají mimo jiné covidové certifikáty, kterými lidé prokazují očkování, prodělání nemoci či absolvování testu. Odpoledne policie zasáhla proti muži, který blokoval dopravu. Při zákroku pak dav zaútočil na policisty, situace se posléze uklidnila. V půl sedmé večer organizátoři protest rozpustili.

Odpolední záběry z demonstrace v PrazeVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

„V odpoledních hodinách jeden z účastníků shromáždění zablokoval dopravu a nereagoval na výzvy policistů, proto proti němu musely být použity donucovací prostředky. Tento muž byl omezen na osobní svobodě,” uvedla policie na Twitteru.

Dále doplnila, že při zákroku dav několika desítek lidí zaútočil na policisty. Ti si přivolali na pomoc těžkooděnce, kteří během chvíle situaci uklidnili. Nikdo další nebyl zadržen.

Asi v 16:45 ke svým příznivcům na Malostranském náměstí promluvil poslanec Lubomír Volný (Volný blok), kterého chvíli před tím z jednacího sálu vyvedla ochranná služba Sněmovny. Poslanec byl vykázán kvůli tomu, že nechtěl opustit řečniště, i když ve vyhrazených pěti minutách neřekl nic k projednávanému zákonu o hlasování v karanténě při říjnových volbách do dolní komory.

Demonstrace v PrazeVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Protest pořádal mimo jiné Volný blok, podle facebookové události ale také iniciativa Vraťme děti do školy.

Okolo náměstí už cca v 8:00 projížděla troubící auta s českými vlaječkami, některé tramvaje musely kvůli provozu na chvíli zastavit. Později byl průjezd kolem Malostranského náměstí omezen.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Odpůrci vládních opatření proti šíření koronaviru.

Protestující drželi zejména české vlajky, někteří mají transparenty například s nápisem „Pro svobodu volného pohybu” nebo „Stop očkování dětí”. Demonstraci přihlížely desítky policistů i členové antikonfliktního týmu. Lidé na náměstí od rána sledovali projekci jednání Sněmovny.

Desítky protestujících se zároveň seskupily před zábranami u Sněmovní ulice, kde situaci sledovala policie. Demonstranti spustili ohlušující pískot a troubení.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Odpůrci vládních opatření proti šíření koronaviru.

Volný blok vedený nezařazeným poslancem Lubomírem Volným v magistrátním přehledu oznámených veřejných shromáždění jako účel demonstrace uvedl protest proti schválení novely volebního zákona.

Dolní komora se bude ve středu zabývat mimo jiné žádostí o vydání poslance Lubomíra Volného (Volný blok) k trestnímu stíhání. Policie ho podezírá ze šíření poplašné zprávy kvůli příspěvku na sociální síti o léku ivermektin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám