Hlavní obsah

U policie se propouštět nebude, slíbil John odborářům

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr vnitra Radek John (VV) v pondělí po jednání s resortními odboráři garantoval, že u policie se kvůli razantním úsporám nebude propouštět. Sbor má zeštíhlet převedením příslušníků cizinecké policie a prezidia na místa uvolněná odchody do civilu.

Foto: Peška Stanislav, ČTK

Zleva ministr vnitra Radek John, předseda Odborového svazu hasičů Zdeněk Jindřich Oberreiter, předseda Nezávislého odborového svazu policie Milan Štěpánek a předsedkyně Odborové organizace státních orgánů a organizací Alena Vondrová na tiskové konferenci

Článek

John odborářům také slíbil, že se nebude měnit služební zákon, tedy že policisté a hasiči nepřijdou o své výsluhové nároky.

„Abychom neohrozili kvalitu výkonu služby a plnění zákonem stanovených úkolů, bude na uvolněná služební místa postupně převedena část příslušníků policejního prezidia, zejména služby cizinecké policie. Mimo to také zeštíhlíme také samotné ministerstvo,“ řekl po jednání John.

Šéf policejních odborů Milan Štěpánek stanovisko ministra přivítal, zároveň ale vyjádřil nesouhlas s plánovaným snižováním platů o 10% v příštím roce. „Proti tomu budeme bojovat dál, ale již ne s ministrem vnitra, ale s úplně jiným resortem,“ poznamenal Štěpánek.

John v této souvislosti uvedl, že těm nejschopnějším policistům bude chtít v příštím roce dorovnat příjmy pomocí odměn. „Splnil jsem slib, že nedovolím, aby se policistům a hasičům sahalo letos na peníze. Pro příští rok a léta následující chceme posílit fond určený na odměny, aby velitelé měli možnost motivovat své podřízené,“ uvedl John s tím, že zejména detektivové s dobrými výsledky při odhalování korupce by se tak mohli dostat na současnou úroveň.

John se se zástupci policejních a hasičských odborů sešel kvůli vlně emocí, kterou způsobily chystané rozpočtové škrty. Ministerstvo vnitra má v příštím roce ušetřit 8,3 miliardy korun. Čeká se desetiprocentní snížení tarifního platu, což u policistů v průměru představuje 2500 korun. Policejní a hasičské odbory již vyhlásily, že jsou připraveny k protestním akcím.

John minulý týden uvedl, že policejní sbor má být zeštíhlen, aby byl „menší, výkonnější, a dokonce lépe placený“. Počátkem srpna řekl Právu, že vnitro začne napřesrok propouštět policisty, aby předešlo plošnému snížení tarifních platů všech policistů a hasičů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám