Hlavní obsah

U pilota nakaženého virem prasečí chřipky nemoc nepropukla

Právo, Novinky, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Lékaři v pátek ukončili po podrobném vyšetření karanténu pilotovi, který byl prvním a zatím jediným Čechem s prokázanou přítomností viru, způsobujícím prasečí chřipku způsobuje. Sdělila to mluvčí Fakultní nemocnice Motol Eva Jurinová. V pátek byl na Slovensku potvrzen druhý případ prasečí chřipky, nakazilo se nemluvně. První případy ohlásilo Maďarsko a Estonsko.

Článek

"Stejně rychle jako byla nákaza odhalena a léčena, tak rychle i odezněla. Pacient je zcela zdráv, což potvrdily výsledky dnešního lékařského vyšetření. Karanténa o půlnoci ze čtvrtka na pátek skončila," uvedla Jurinová.

Muž se virem H1N1 nakazil při pobytu v New Yorku. K lékaři přišel s tím, že se zadýchává, jiné příznaky ale neměl. Testy ale odhalily virus v jeho těle.

S pilotem bylo v karanténě i devět dalších lidí - členů posádky a jeho rodiny. Ti projdou posledními testy v sobotu. Ani u nich podle dřívějších slov hlavního hygienika ČR Michaela Víta žádné příznaky nepropukly.

První případ nákazy ohlásilo Maďarsko 

Maďarský ministr zdravotnictví Tamás Székely v pátek oznámil, že v Maďrasku byl potvrzen první případ člověkem nakaženého virem prasečí chřipky H1N1. Nemocný je občanem Brazílie. Hospitalizován byl ve městě Eger. Nově se nemoc objevila i v Estonsku.

Druhý Slovák má prasečí chřipku

V pátek oznámil hlavní slovenský hygienik Ivan Rovný už druhý případ prasečí chřipky na Slovensku. Nakaženo je osm a půl měsíční dítě prvního pacienta s virem A(H1N1) v zemi.

Slovensko zaznamenalo první případ nemoci ve čtvrtek u sedmatřicetiletého muže, který se vrátil z USA. Od něj se nakazil i jeho syn, byť sám v USA nebyl. U matky, která také byla ve Spojených státech,  byl nález negativní.

"Dítě je v pořádku, nemá teploty, usmívá se," uvedla dětská lékařka Katarína Holečková. Stav otce je podle lékařů dobrý.

Manželé se 22. května vrátili ze Spojených států. Po příletu neměl muž žádné klinické příznaky. Až 24. května se u něho začaly objevovat minimální klinické příznaky, jako je škrabání v krku a suchý dráždivý kašel. O den později se mu zvýšila teplota. "Po potvrzení diagnózy byl pacient hospitalizovaný," dodal Rovný.

Hlavní hygienik potvrdil, že v letadle bylo dalších šest Slováků. "Každému bylo doporučené, aby sledoval svůj zdravotní stav," uvedl Rovný.

Podle pátečních údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) se prasečí chřipkou se nakazilo už 15 510 lidí v 53 zemích světa. Virus připravil o život 99 infikovaných.

Většina nových případů byla zjištěna ve Spojených státech, které hlásí 1163 nových pacientů, celkem je tam evidováno už 7927 případů. Jeden nakažený tam zemřel a počet obětí proto vzrostl na 11. Mexiko oznámilo 369 nových případů, celkem je tak evidováno 4910 nakažených. Nově dva lidé zemřeli, počet obětí v zemi tak vyšplhal na 85. Kanada má 197 nových případů, počet nakažených činí už 1118. Jeden z nich zemřel, počet obětí tak stoupl na dvě. V Austrálii bylo zjištěno 108 nových případů a v Chile 79.

Z Evropy jsou nejvíce zasaženy Velká Británie (203 nemocných) a Španělsko (143 nemocných).

Reklama

Výběr článků

Načítám