Hlavní obsah

U Milovic uhynula klisna divokého koně

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pastvinách poblíž Milovic na Nymbursku uhynula čtrnáctiletá klisna divokého koně. V úterý večer ji na okraji rezervace objevili návštěvníci a přivolali policii a ošetřovatele.

Foto: Michal Köpping

Klisna divokého koně Sgur s mládětem na pastvinách u Milovic

Článek

Klisna pojmenovaná Sgurr přicestovala spolu s desetičlenným stádem divokých koní v lednu 2015 na milovické pastviny ze Skotska, kde žila ve volné přírodě. Do Čech se stádo dostalo v rámci projektu společnosti Česká krajina, který se snaží obnovit přirozené prostředí v lokalitě dříve využívané jako vojenský prostor sovětskou armádou.

Sgurr se stala na podzim roku 2015 matkou prvního v Česku narozeného hříběte divokých koní. „Loni v říjnu porodila ještě druhé hříbě. Tomu je nyní půl roku a podle veterinárního lékaře by mělo přežít. Se Sgurr se na pastvině rozloučil jak její poslední potomek, tak celé stádo, které mrtvou klisnu obklopilo. Veterinární lékař určil jako předběžnou příčinu smrti koliku, přesnější závěry by měla přinést pitva,“ uvedl ředitel organizace Česká krajina Dalibor Dostál.

Poprvé ji zachránili

Tato samice divokého koně to neměla na české pastvině moc snadné. Spolu se stádem si prožila stres z přestěhování. Pak se vše uklidnilo a všechna zvířata se bez problémů přizpůsobila. Na konci roku 2015 ale už měla právě tato kobyla namále. Bez obtíží zvládla přirozený porod mláděte, pak ale neukáznění návštěvníci rezervace začali nosit koním suché pečivo na přikrmování a právě tato klisna s čerstvým mládětem začala trpět kolikou.

Musela být oddělena od stáda a převezena do péče veterinářů. Těm se podařilo ji zachránit a Sgurr se mohla vrátit i s hříbětem na pastviny. Pobyt v uzavřených stájích mimo volnou přírodu jí ale také moc na klidu nepřidal. Zdraví klisny kromě zmíněných faktů mohly podlomit i porody mimo tradiční jarní termíny. „Kojení a péče o hříbě během zimy pro ni byly náročnější a stály ji více sil,“ připustil Dostál.

Stádu se daří

Jinak se ale stádu divokých koní daří velmi dobře. Z původních asi dvou desítek přivezených zvířat na pastvinu k Milovicím a na druhou u Benátek nad Jizerou se obě stáda rozrostla a dohromady čítají už více než padesát kusů. Jen letos se na obou pastvinách narodilo už sedm hříbat.

Kromě toho v lokalitě u Benátek s divokými koňmi žije osm dospělých zubrů s jedním mládětem a u Milovic je stádo koní doplněno o pratury. Těch je šest dospělých a už také pět mláďat.

Velká zvířata spásají agresivní bující porosty a tím uvolňují prostor pro některé ohrožené druhy rostlin. Díky tomu se tady začínají vyskytovat i nejrůznější vzácné druhy motýlů a dalších živočichů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám