Hlavní obsah

U maturit neuspěla pětina studentů

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

U státních maturit propadlo 19,5 procenta studentů, každý desátý k ní navíc nebyl připuštěn. Celkem tak neuspělo 29,2 procenta maturitního ročníku z celkových 98 762 studentů.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Článek

Nejhůře dopadli studenti odborných škol, hlavně učilišť a nástavbových oborů, oznámil ve středu Dobeš. U nástavbových oborů byla neúspěšnost téměř 44 procent, z učňů neprošla asi třetina. Zhruba na 30 školách pak neuspělo kolem 70 procent ročníku, ministr řekl, že kvůli výsledkům maturit se některé školy dostanou do existenčních potíží. Naproti tomu u gymnázií byla neúspěšnost jen 5,1 procenta.

Opravné zkoušky se budou konat do konce září na 250 spádových školách a vyjdou na 20 miliónů korun. „Předpokládaný počet žáků pro podzimní termín je 27 až 28 tisíc,“ řekl Dobeš. V minulých letech přitom bývala celková neúspěšnost jen kolem 15 procent, letos se očekávalo, že neuspěje 20 procent. S nástupem státních maturit ale vzrostl počet studentů nepřipuštěných k maturitě trojnásobně.

Nepřipuštěné čekají reparáty

Na dotaz, zdali tito studenti budou opakovat ročník, nebo budou mít středoškolské vzdělávání bez maturity, Dobeš Právu řekl: „Předpokládám, že se budou snažit přesvědčit učitele, aby je k maturitě pustili.“

Ředitel pražské střední odborné školy zahradnické Miloslav Janeček Právu vysvětlil: „To nepřipuštěno, to znamená, že poslední ročník studenti neukončili úspěšně. Buď propadli, anebo nebyli z některých předmětů klasifikování.“

Teď buď mají možnost složit reparáty, potom mohou být k maturitě připuštěni. Anebo v případě více nedostatečných mají možnost požádat ředitele o opakování čtvrtého ročníku. „Ze 160 studentů maturitního ročníku to u nás postihlo celkem 21 studentů,“ dodal Janeček.

Vylámali si zuby na matematice

Ve školách žáci nejčastěji při maturitě propadali z matematiky, neuspělo 14,4 procenta. Z cizího jazyka pak celkem propadlo devět procent studentů, pohořeli zejména němčináři, kde neuspěl téměř každý čtvrtý. Z češtiny pak propadlo 7,6 procenta. Naprostá většina studentů si přitom zvolila lehčí verzi zkoušek.

Veřejné žebříčky škol sestavovat ministr nechce. Do září však dostane každý ředitel podrobnou zprávu, kde se dozví, jak si jeho žáci vedli podle jednotlivých tříd, předmětů a ve srovnání s ostatními školami. Přesnější statistiky podle krajů budou mít úředníci už příští týden.

Maturitní vysvědčení dostanou studenti do 20. června. Poté mají osm dní na to, aby si podali žádost o přezkum výsledků. Dobeš také posunul termín opravných zkoušek tak, aby je propadlíci mohli do konce září složit, a měli tak ještě šanci být přijati na vysoké školy.

Maturity terčem kritiky

Maturitní testy už napadli studenti, ředitelé i odborníci, v otevřených dopisech Dobešovi vyčetli, že otázky byly nejednoznačné a nepovedou ke zvýšení kvality vzdělávání.

Ministerstvo si proto nechalo udělat analýzu testů, na jejímž základě čtyři otázky vyřadí. Kompletní zadání testů úředníci oficiálně zveřejní začátkem července, už dříve ale testy unikly na internet.

Dobeš oroduje u děkanů za propadlíky

Dobeš zároveň napsal všem děkanů fakult VŠ dopis, který má Právo k dispozici. „Jistá kritika části odborné i laické veřejnosti se v současnosti vztahuje na obsahovou stránku otázek. Řešení tohoto problému však vyžaduje nejen hlubší analýzu, ale i delší čas.“

Média podle Dobeše „bohužel každou sebemenší nedokonalost detailně rozebírala a mediální tlak vyvolával u veřejnosti i připravujících se maturantů řadu emocí“. „To mohla být příčina, že někteří u své zkoušky dospělosti neuspěli a budou nuceni absolvovat opravný termín,“ míní ministr. Pod dopisem je podepsán i jeho nový náměstek a emeritní rektor UK Ivan Wilhelm.

Dobeš děkany žádá, aby vzali jeho slova v potaz a propadlíkům umožnili dodatečné přijetí. „Tito maturanti, pokud v opravném termínu uspějí, obdrží své vysvědčení až v září. To by však neměl být důvod, aby ztratili rok kvůli tomu, že nebudou připuštěni k přijímacím zkouškám,“ nabádá děkany Dobeš. Veřejně přitom tvrdí, že chce zvyšovat kvalitu vzdělávání. Jeho slova natolik naštvala některé děkany, že Právu dopis předali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám