Hlavní obsah

U Fučíkovy sochy zpíval Milouš Jakeš s komunisty českou hymnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Komunisté si připomínají 110. výročí narození Julia Fučíka, českého komunistického novináře, překladatele a literárního a divadelního kritika. U jeho navrácené sochy na pražských Olšanských hřbitovech se sešlo několik set lidí.

Komunisté oslavují 110 let od narození Julia FučíkaVideo: Novinky

 
Článek

I za mrazivého počasí byla účast u navrácené sochy Julia Fučíka poměrně velká. Na místo přišlo asi tři sta komunistů a u jeho sochy zazpívali státní hymnu. Na slavnostní shromáždění dorazil také někdejší generální tajemník ÚV KSČ Milouš Jakeš.

„Byl to člověk, který miloval život a stal se symbolem boje proti fašismu, za lepší svět a mír,“ uvedl Jakeš.

Dorazily i špičky KSČM, europoslanec Miloslav Ransdorf nebo místopředseda strany Jiří Dolejš. „Historické osobnosti patří do veřejného prostoru. Julius Fučík byl osobností, která se podílela na odboji proti nacismu a věřím, že jeho socha sem patří,“ řekl Dolejš.

Fučíkova socha se na Olšany vrátila loni  

Socha je poblíž čestného pohřebiště rudoarmějců, byla tam navrácena v listopadu loňského roku. V její blízkosti stojí také socha někdejší pražské zastupitelky za KSČ a protifašistické bojovnice Jožky Jabůrkové.

Akci svolala Společnost Julia Fučíka v ČR. Zhruba po tři čtvrtě hodiny se dav lidí postávajících kolem sochy rozešel. Řada z nich se zúčastní i slavnostního shromáždění ve Velkém sále Městské knihovny v Praze 1.

Spisovatel a novinář Julius Fučík se narodil před 110 lety, 23. února 1903, v Praze na Smíchově. Poúnorový komunistický režim ho prezentoval jako romanticky nadšeného a statečného hrdinu.

Po roce 1989 se ukázalo, že pověst o Fučíkově odvaze tváří v tvář smrti - popraven byl v noci ze 7. na 8. září 1943 v berlínském Plötzensee - nebyla tak zcela pravdivá. Necenzurované vydání jeho Reportáže psané na oprátce v roce 1995 spolu s kritickým zkoumáním ukázalo, že Fučík na gestapu přeci jen "mluvil", byť vědomě neudával.

Reklama

Výběr článků

Načítám