Hlavní obsah

U cvičných maturit neuspěla třetina studentů, ale tragédie to není, míní Dobeš

Novinky, jas
Aktualizováno

Ministr školství Josef Dobeš v pondělí představil výsledky generální zkoušky státních maturit. Třebaže ve zkušebním termínu neuspěla třetina studentů, nepovažuje to ministr s ohledem na okolnosti za tragédii, byť některé výsledky označil za alarmující. Ve středu studenti dostanou své výsledky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (vpravo) a šéf Cermatu Pavel Zelený

Článek

Pavel Zelený, který je ředitelem společnosti Cermat, označil za největší problém testy z matematiky. Dobeš přitom uvedl, že obtížnost byla jen mírně nad hranicí znalostí 9. třídy základní školy.

Resort nyní předpokládá,  že v ostrém provozu neuspěje u maturity 15 až 21 procent.

Orientační hranice pro úspěšné složení maturity z matematiky bude 33 procent, u cizích jazyků a českého jazyka půjde o 45 procent. Tyto hodnoty zajišťují u maturity čtyřku, tedy stav, kdy student prospěl.

Soukromé školy na chvostu

Nejlépe si podle Zeleného vedli studenti na Vysočině, v Jihočeském a v Pardubickém kraji. Nejhůře naopak dopadli studenti v Karlovarském, Ústeckém a Moravskoslezském kraji.

Dobeš se Zeleným také připomněli, že zatímco elitní soukromé školy dosahovaly v maturitě dobrých výsledků, řada soukromých škol se krčila na chvostu žebříčku. Podle ministra to může svědčit i o tom, že někteří studenti těchto škol na maturitu prostě nemají.

Srovnávací testování i na základních školách

Dobeš označil státní maturity za pomyslnou obruč, která sjednocuje nynější stav bezbřehosti panující u stávajících maturit. Srovnávací testování by mělo v budoucnu potkat i děti na základní škole.

Zároveň ministr oznámil, že v březnu dostanou studenti možnost vyhotovit si i další cvičnou sérii maturitních testů. Ty budou zveřejněny na internetu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám