Hlavní obsah

Na protokolu z generálky maturit najdou studenti procenta, známky až později

Právo, Marek Přibil

Nikoli klasické známky, ale procenta objeví studenti na vysvědčení z maturitní generálky, která se tento týden konala na 1223 středních školách.

Článek

Ačkoli generálka proběhla podle šéfa školství Josefa Dobeše (VV) hladce, přece jen se objevil zádrhel. Ještě ve čtvrtek nebylo jisté, zdali se každý jednotlivý student vůbec dozví, jak u zkoušek uspěl. „Já teď úplně nevím. Nevím to. Správné by bylo ano,“ řekl Dobeš.

Šéf nových maturit Pavel Zelený Právu nakonec zaslal ilustračně vyplněný Protokol o výsledcích maturitní generálky žáka (viz obrázek) tak, jej žáci konající generálku dostanou do 3. listopadu. A do 15. listopadu si i na základě tohoto výsledku podají závaznou přihlášku k opravdové maturitě – vyberou si předměty a zvolí lehčí, či těžší variantu. Podle Dobeše si tři čtvrtiny z 95 400 účastníků generálky vybraly lehčí verzi.

V protokolu o výsledku bude uvedeno hodnocení úspěšnosti žáka v procentech. V samotných testech byla vždy v rámečku kolonka s maximálním množství dosažených bodů. Například ve vyšší úrovni německého jazyka to je 81 bodů. A student se v protokolu dozví, na kolik procent uspěl.

Učitele doškolí

Při maturitách na jaře 2011 to bude už jinak. Státní část bude obsahovat procenta i přepočet na známky, tedy výborný, chvalitebný, dobrý, dostatečný a nedostatečný.

Školní část, již si školy uzpůsobí podle svých potřeb a kterou generálka netestovala, by podle mluvčího školství Václava Koukolíčka měla být hodnocena jen klasicky, tedy známkami.

Na otázku, zda žáci pochopí po generálce interpretaci výsledků v procentech a zdali jsou s ní učitelé seznámeni, šéf maturit Zelený odpověděl: „Není důvod, proč by tomu způsobu žáci neporozuměli, budeme s nimi i pedagogy o způsobu hodnocení mluvit.“

Podle Zeleného v případě, že se bude studentovi zdát, že uspěl u zkoušky lépe, než byl ohodnocen, může oslovit ředitele školy. „Ten má klíče k úlohám k dispozici, lze si správnost odpovědí ověřit,“ řekl Zelený.

Co se týká státní části, učitelé ve škole opravují pouze slohové práce z češtiny. Ostatní, takzvané didaktické testy z češtiny, matematiky, cizích jazyků byly zaslány elektronicky k automatickému vyhodnocení do Cermatu.

Testy z němčiny (pdf)

Výsledky testů budou k dispozici až v listopadu

Správné odpovědi na otázky z maturitních testů budou k dispozici až na začátku listopadu po ukončení generálky státních maturit, do té doby publikovány být nemohou. Důvod osvětlil Petr Habáň, mluvčí Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT), které testy vyhotovilo.

"Klíče k úlohám z generálky zveřejníme po 3. listopadu. To je termín, do kterého nejpozději od nás školy dostanou výsledky. Do té doby si mohou školy se svými žáky vyzkoušet i úrovně, které si pro generálku nevybraly. Řada škol o tom podle ohlasů, které se k nám dostaly, opravdu uvažuje. Zveřejněním výsledků už nyní by tahle možnost ztratila smysl," sdělil Novinkám Habáň.

Novinky zveřejní správné odpovědi ihned, jakmile budou k dispozici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám