Hlavní obsah

U Brna našli vykradený hrob z doby bronzové

Právo, vtk

Při výstavbě vodovodu a kanalizace na severním okraji Malešovic na Brněnsku objevili archeologové pozůstatky hned patnácti objektů z doby bronzové, tedy z období zhruba 2000 let před naším letopočtem. Šlo především o kruhové zásobní jámy. Největší radost jim udělala keramická nádoba, která byla na dně jedné z jam.

Foto: ÚAPP

Hrob z doby bronzové v Malešovicích

Článek

Zajímavým zpestřením byl nález kosterních pozůstatků středně velkého psa nalezeného na povrchu zásypu jedné z jam u silnice Pohořelice–Dolní Kounice. S ohledem na polohu u silniční krajnice se nabízí velmi široká škála interpretací, od pohřbu psa ve slovanském období až po pohození zdechliny u cesty v době teprve nedávné, řekl Právu Ivan Čižmář z Ústavu archeologické památkové péče v Brně.

Foto: ÚAPP

Jeden z archeologů se raduje z objevu keramické nádoby.

Více však vědce překvapil hrob z doby bronzové, který byl kdysi vykraden. Pozůstatky nebožtíka, původně uloženého ve skrčené poloze, totiž nebyly v anatomické poloze. Podle antropologů šlo o dospělého muže.

Archeologové odhalili římské město, do země ani nekopli

Věda a školy

V hrobě byly tři rozbité keramické nádobky, části náhrdelníku z dutých bronzových tyčinek a malý bronzový nožík. O tom, že výbava byla původně mnohem bohatší, svědčí stopy po umístění bronzových předmětů projevující se zbarvením kostí do zelena. Například otisk po obvodu lebky nebožtíka naznačuje přítomnost čelenky nebo diadému.

Reklama

Výběr článků

Načítám