Hlavní obsah

Týraný Dominik se přestěhoval za sestrou Lucií do Klokánku

Právo, Stáňa Seďová, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmiletý Dominik, kterého jeho rodiče krutě mučili a týrali hladem, takže loni po odebrání z rodiny vážil coby čtyřleté dítě jen třináct a půl kila má nový domov. Jak Právo zjistilo, od března žije v Klokánku.

Foto: Markéta Pudilová, Právo

Centrum pro týrané děti Klokánek

Článek

„Nastoupil k nám 8. března. Už od prvního dne bylo vidět, že je rád. Byl šťastný, že má svůj pokoj. Zrovna když přišel, ležela na zemi autodráha, s jejímž složením mají problémy i mnohem starší děti, ale on se na ni hned vrhl a za chvilku ji složil. Je velmi technicky nadaný. Až nás zaskočilo, jak je usměvavý a také nesmírně vděčný. Za všechno stále děkuje a tetám říká tetičky,“ svěřila Právu ředitelka Fondu ohrožených dětí (FOD) Marie Vodičková.

Po čtrnácti dnech ho tam následovala z dětského domova i jeho sestra. Žijí spolu v bytě, v němž má každý svůj pokoj.

Poté, co brněnský městský soud rodičům Dominika a Lucinku na základě předběžného opatření loni na jaře odebral z péče a umístil je do dětského domova, v dalším řízení místo jejich pobytu změnil, přednost dostal Klokánek.

K sestře je galantní

„Soud z úřední povinnosti zahájil řízení o výchovném opatření tedy o další výchově nezletilých dětí, které skončilo vydáním rozsudku dne 29. 3. 2011. Tímto rozsudkem byly dvě nejmladší děti svěřeny do náhradní rodinné péče zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc. Tato náhradní péče má přednost před ústavní výchovou, kterou představuje dětský domov,“ sdělila Právu mluvčí Městského soudu v Brně Gabriela Stočková.

Nejprve zamířil do tohoto zařízení Dominik. Pak následovala sestra Lucie. „Musím říci, že jsme se trochu báli, jaký vztah bude mít po těch hrůzách se sestrou, ale zase nás velmi mile překvapil. Moc hezky se přivítali, on ji hned objal. Je k ní i galantní, když třeba dostávají hračky, tak nejdříve nechá vybrat ji,“ popsala sourozenecký vztah Vodičková.

Dává si dvojité porce a je veselý

Mohlo by se zdát, že po týrání, kdy Dominika jeho rodiče mučili hladem, bili ho a nutili chodit v botách, do kterých mu dali připínáčky, už není ani stopy. Ale to bohužel nelze jednoznačně říci.

„Nevím, jak to bylo v dětském domově, ale tady jim komornější a vlídné prostředí opravdu svědčí. Dominik se spravil, má veselý a živý obličej, ale třeba jídla si stále dává dvojité porce,“ řekla Vodičková s tím, že celý personál Klokánku zvláště v tomto případě překvapilo, jak se malé dítě dokáže zregenerovat i po tak nelidském zacházení, kterým si ještě před rokem podvyživený a téměř bezduchý až apatický chlapec musel projít.

Případ otřásl republikou letos v lednu, kdy o něm informovala policie. V únoru si rodiče vyslechli rozsudky – šest a půl roku vězení otci, o půl roku méně dostala matka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám