Hlavní obsah

Týrání seniorů není jen bití, ale i odpírání soukromí, znělo v parlamentu

Právo, Jan Martinek

Když se mluví o zneužívání seniorů, často se hovoří o domácím násilí, které na bezbranných starých lidech často páchají jejich rodinní příslušníci. Daleko častější je ale jiná forma bezpráví, kterou se lidé na starších spoluobčanech dopouštějí. Odpírání důstojnosti, soukromí, či zneužívání ze strany systému, vůči čemuž, na rozdíl od trestných činů, se zatím nelze ani účinně legislativně bránit: úhlavním nepřítelem seniorů je také osamělost.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Tato slova zněla na úterním semináři v Poslanecké sněmovně o zneužívání seniorů, který uspořádala poslankyně ANO Monika Červíčková, a kde zazněla ze strany poslanců za hnutí ANO také kritika do vlastních řad.

„V ČR se až pětina seniorů nad šedesát let setkala s nějakou formou zneužívání. Je nutné hledat legislativní úpravy, jak tomu zabránit,“ řekla na semináři Červíčková. Jan Lorman, předseda neziskové organizace Život 90, zaměřené na podporu seniorů, citoval nedávný průzkum Jihočeské univerzity, podle kterého se třináct procent respondentů z řad seniorů setkalo s fyzickým napadením, a dvacet procent s psychickým týráním. Pouhých šestnáct procent takových případů ale podle průzkumu vyjde najevo, 84% zůstane skryto. „Jsou to hlasy, které neslyšíme,“ uvedl Lorman.

Vláda zatím není příznivě nakloněna seniorům
zmocněnkyně vlády pro lidská práva Helena Válková (ANO)

„Není to jen o rodinných vztazích a sousedství. Agrese se dopouštějí i profesionálové z pečovatelských a ošetřovatelských služeb. To je třeba vzít velice vážně, protože tomu legislativa neumí bránit,“ uvedl Lorman a poukázal na některé případy zanedbání péče, které se v domovech pro seniory a podobných zařízeních podařilo odhalit. „Typický příklad je, že pacientům se stařeckou demencí dají pití na stolek, ale nedají jim napít. Člověk s demencí si neuvědomuje, že má hlad a žízeň, když mu nedáte napít, tak to sám neudělá,“ řekl Lorman. „Zařízení, které z pacienta udělá bezmocného člověka, dostane víc peněz, než to, které s ním pracuje. Je to český systém, za ‚ležáky‘ dostanete peněz víc. Tak proč byste se snažili, aby byl soběstačný? Dáte mu sedativa,“ kritizoval.

Bránit seniory měly za cíl dvě poslanecké novely, z nichž ale ani jedna zatím nemá politickou podporu. Novelu zákona o sociálních službách z dílny poslanců ANO, která zaváděla postihy pro domovy seniorů, když nebudou respektovat osobní integritu klientů, na červencovém jednání zamítla vláda pro neurčitost a příliš tvrdé sankce. Zmocněnkyně pro lidská práva a bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) za to vládu zkritizovala.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Helena Válková ve volebním štábu ANO

„Vláda zatím není příznivě nakloněna seniorům. Vidí je pouze optikou, že jim je potřeba zvyšovat důchody, a když se jim jednou za rok přidá, tak nemají co otravovat,“ střílela do vlastních řad Válková.

„Ministři Maláčová i Vojtěch jsou ještě mladí, nemají ten správný náhled,“ řekla. Novela zaváděla přestupek neoprávněného zásahu do soukromí, bezpečí a integrity osoby, které je poskytována sociální služba. Podle autorů by mohlo jít například o provádění intimních hygienických úkonů před zraky druhých, či zanedbání řádného podání stravy či tekutin. Postih za takové chování by bylo 250 tisíc korun pokuty až zákaz činnosti. Poslankyně Červíčková, která je předkladatelkou návrhu, Právu po semináři řekla, že je možné předlohu přepracovat, aby prošla.

„Překvapilo mě, že negativní stanovisko dalo i MPSV a chci se paní ministryně Maláčové zeptat, co jí na tom konkrétně vadilo,“ uvedla Červíčková. Návrh budou ještě posuzovat poslanci. Červíčková také předložila novelu antidiskriminačního zákona, podle které by například podávat žaloby mohly nově i neziskové organizace zastupující seniory. Tento návrh ale budí ve Sněmovně vášně a většina poslanců se zatím klaní k tomu novelu nepodpořit. Předpokládá se, že na pořad schůze přijde na podzim.

Samota zabíjí jako cigarety

Michaela Stachová, ředitelka organizace Krása pomoci, mluvila na semináři rovněž o samotě jako velkém problému starších lidí. „Podle odborníků představuje samota stejné riziko, jako cigarety a alkohol. Absence sociálního kontaktu zvyšuje riziko úmrtí o polovinu,“ uvedla Stachová. Citovala průzkumy z Velké Británie, kde podle odhadů lékařů jeden z pěti pacientů přijde do ordinace proto, že se cítí osamělý.

„U nás je podle hrubých odhadů půl milionu až 700 tisíc osamělých lidí, většina z nich jsou ovdovělé ženy. Přesná definice toho, kdo se cítí sám a osamělý, ale neexistuje,“ řekla Stachová.

Reklama

Související témata:

Související články

Harmonické stáří ve dvou bývá iluze

Představa o dvou starých lidech, kteří spolu tráví veškerý svůj čas v harmonii, lásce a vzájemném porozumění, tedy bez hádek a dalších problémů, je sci-fi. Čím...

Výběr článků

Načítám