Hlavní obsah

Tuzemské rané brambory už míří na pulty obchodů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polabí

V Polabí začala sklizeň raných brambor. Ty, které se během pondělí speciálním sklízecím strojem vydolovaly ze země, mohou být do 24 hodin na pultech obchodů po celé republice.

Foto: Kamaryt Michal, ČTK

Sklizeň raných brambor v okolí Zálezlic na Mělnicku. Kvůli chladnějšímu jaru byla zahájena oproti jiným rokům zhruba o dva týdny později.

Článek

„Letos jsme zahájili sklizeň o dva týdny později než loni kvůli chladnějšímu jarnímu počasí,“ uvedl majitel farmy v Zálezlicích u Mělníka a člen představenstva Agrární komory ČR Petr Hanka, podle něhož dosavadní podmínky slibují příznivou kvalitu i množství raných odrůd brambor. Středočeské Polabí patří s Vysočinou k nejdůležitějším oblastem v produkci brambor.

Cena by se měla pohybovat kolem 14 až 15 korun bez DPH za kilogram. Řetězcům pěstitelé prodávají zhruba o korunu levněji, ale ty si pak ještě přidají svou marži.

Již nyní se rané brambory dají v řetězcích sehnat v akci i za 15 až 18 Kč za kilo, běžná cena se ale pohybuje kolem 28 korun. Proti loňsku brambory v obchodech zlevnily. Podle údajů Českého statistického úřadu se spotřebitelská cena konzumních brambor v květnu meziročně snížila o 25,6 procenta. Levnější, i když ne tak výrazně, však byla i většina dalších potravin.

Soběstační jsme až z 80 procent

Další výraznější pokles cen brambor pěstitelé nepředpokládají, kvalita těch letos sklízených je podle nich dobrá.

Brambory díky pandemii rekordně zlevnily. Musíte pro ně ale k pěstitelům

Domácí

„V Česku se ročně vypěstuje 800 až 850 tisíc tun brambor. Jsme tak ze 70 až 80 procent soběstační, ve slabších ročnících klesá soběstačnost k 60 procentům,“ upozornil předseda bramborářského svazu Josef Králíček, podle něhož se na tuzemské pulty dovážejí brambory nejvíce z Německa, Francie či Nizozemska.

Kromě toho se nové brambory v jarních měsících vozí také z Egypta. V poslední době si ale podle pěstitelů mnozí zákazníci začínají uvědomovat nevýhody dovozu ovoce či zeleniny z velkých dálek a začínají preferovat domácí produkci.

Výrazný podíl na pěstování brambor v Česku mají drobní zahrádkáři. „Ti v covidové době ještě posílili,“ potvrdil Králíček. Dodal, že samotní zahrádkáři vypěstují zhruba 150 tisíc tun, což je téměř pětina celkové české produkce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám