Hlavní obsah

Turów má řešit i EU. Polsko porušuje unijní legislativu, tvrdí Dlabajová

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Plánované rozšíření polského povrchového hnědouhelného dolu Turów, který je v těsné blízkosti česko-polského pomezí, by měly posoudit i orgány Evropské unie (EU). Podle české europoslankyně Martiny Dlabajové (ANO) totiž existuje důvodné podezření, že Polsko porušuje unijní legislativu.

Foto: Greenpeace.org

Rozsáhlý polský důl v příhraničním Turówě, v pozadí také sousední polská hnědouhelná elektrárna.

Článek

„Rozhodla jsem se podpořit postoj českého ministerstva životního prostředí, které poukazuje na to, že tu existuje důvodné podezření na porušování práva EU. Z tohoto důvodu jsem se obrátila na Evropskou komisi, aby celou záležitost posoudila a svůj závěr co nejrychleji sdělila veřejnosti,“ uvedla europoslankyně, kterou podpořili i její straničtí kolegové.

Dlabajová rovněž chce, aby se rozšířením dolu zabývalo i plénum evropského parlamentu.

V polském dole u českých hranic se má těžit dalších 24 let

Domácí

Česká vláda v pondělí schválila, že vznikne 16 dalších vrtů, které budou monitorovat množství podzemní vody. Zlepšit by se měl rovněž monitoring kvality ovzduší, hluku a otřesů terénu.

„Potřebujeme mít zcela seriózní informace pro případné spory, protože Polsko uznalo, že pokud by byly ohroženy dodávky vody, tak je bude kompenzovat. Otázka je jak, jestli finančně nebo dodávkami vody z jiných zdrojů,” citovala ČTK ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO).

Prodloužení těžby dostalo zelenou

Česká strana proti rozšíření těžby u svých hranic dosud marně protestuje. O prodloužení do roku 2044 rozhodlo polské regionální ředitelství ochrany životního prostředí ve Vratislavi. Jeho úředníci minulý týden vydali kladné stanovisko v procesu vyhodnocení vlivů těžby na životní prostředí (EIA), aniž by přihlédli k připomínkám z české (ale i z německé) strany.

Příhraniční obce se obávají zvýšení hlučnosti a prašnosti i ztráty podzemních vod. Liberecký kraj již avizoval, že se proti rozhodnutí odvolá, byť odvolání nebude mít odkladný účinek. Rovněž kraj se chce obrátit na Evropskou komisi.

Česko nesouhlasí s rozšířením polského dolu Turów. Bojí se hluku i o spodní vodu

Ekonomika

Důl se má rozšířit o 14,6 hektaru podél silnice z německé Žitavy do polské Bogatyně. V Česku jsou nejblíže obce Uhelná, Václavice, Oldřichov na Hranicích a Hrádek nad Nisou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám