Hlavní obsah

Dva Češi věznění v Turecku za podporu terorismu přiletěli do Prahy

Aktualizováno

Čeští občané Miroslav Farkas a Markéta Všelichová byli propuštěni z tureckého vězení, kde si odpykávali trest v délce šest let a tři měsíce za spolupráci s kurdskými milicemi YPG. Novinkám to v pátek potvrdil premiér Andrej Babiš.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Dva Češi Miroslav Farkas a Markéta Všelichová vystupují z letadla a nastupují do sanitky na letišti v Praze-Kbelích, kam přiletěli 24. července 2020 po propuštění z tureckého vězení.

Článek

Premiér oznámil propuštění dvojice Čechů na Twitteru. „Jsem rád, že moje jednání vloni v září s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem o osudu dvou českých občanů dospělo k úspěšnému vyřešení celého problému bez jakýchkoliv podmínek i příslibů,” uvedl Babiš.

„Mám z toho velkou radost a děkuju Bezpečnostní informační službě (BIS) za pomoc a za roli, kterou v této kauze sehrála,” dodal.

Následně potvrdil, že Farkas a Všelichová byli propuštěni. Do Prahy přiletěli kolem před šestou hodinou odpoledne a sanitka je převezla do nemocnice.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sanitka převážející dva Čechy propuštěné z tureckého vězení po návratu do ČR.

Zdravotní problémy

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) na tiskovém brífinku v pátek odpoledne doplnil, že na zdravotním stavu Farkase i Všelichové se roky tureckého věznění podepsaly a zejména Farkas trpěl zdravotními problémy. Česká strana proto vyjednala jeho přemístění do zařízení s mírnějším režimem.

Foto: Janusz Konieczny

Markéta Všelichová a Miroslav Farkas

„Pan Farkas měl v průběhu věznění zdravotní problémy... Psychický a zdravotní stav bude předmětem pozorování,” řekl Petříček. Všelichová je podle něj v trochu lepším stavu. Oba čeká po návratu do Česka dvoutýdenní karanténa kvůli epidemii koronaviru. Stráví ji v nejmenovaném zdravotnickém zařízení. Pak budou volní.

Mluvčí BIS Ladislav Šticha řekl, že propuštění uvězněných je výsledkem ročního vyjednávání, a to nejen zpravodajců. „Bylo to skoro rok trvající velmi citlivé vyjednávání krok za krokem. Nakonec se nám podařilo, i díky vynikajícím kontaktům, které s partnery ve zpravodajské službě v Turecku máme, vyjednat jejich propuštění bez jakýchkoli podmínek. Považujeme to za veliký úspěch,” uvedl.

Podle šéfa české diplomacie se na propuštění české dvojice kromě zpravodajských služeb, premiéra a jeho resortu, podílela také ministerstva obrany a spravedlnosti.

Odseděli si půlku trestu

Markétu Všelichovou a Miroslava Farkase zadrželi v listopadu 2016 na turecko-irácké hranici. Turecko je obvinilo, že podporovali teroristy, protože pomáhali kurdským milicím YPG, které Ankara považuje za teroristické, i když je podporovaly i Spojené státy a další země.

Turecký soud potvrdil dlouhé tresty pro Všelichovou a Farkase

Blízký a Střední východ

Všelichová a Farkas se hájili, že Kurdům poskytovali jen humanitární pomoc a snažili se pro ně vybudovat polní nemocnici. Podle Turecka však Farkas pomáhal přímo bojovníkům. Vládní list Daily Sabah napsal, že působil jako ostřelovač. Všelichová měla kromě zajišťování zdravotnické pomoci také verbovat a koordinovat příjezd nových „dobrovolníků – teroristů“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám