Hlavní obsah

Tůma: Růst HDP bude v roce 2009 asi nižší než očekávaných 3,6 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Růst české ekonomiky bude v příštím roce kvůli celosvětové finanční krizi zřejmě nižší než 3,6 procenta, které dosud uváděla v prognóze Česká národní banka. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to v neděli řekl guvernér ČNB Zdeněk Tůma.

Foto: Milan Malíček, Právo

Guvernér ČNB Zdeněk Tůma

Článek

Příští prognózu (růstu HDP v roce 2009) budeme prezentovat začátkem listopadu a já teď nemůžu předjímat, jestli to bude 3,3 nebo 3,1 procenta. Já ovšem očekávám, že prognózovaný růst bude o něco nižší (než 3,6 procenta), ale o kolik desetin to půjde dolů, to si netroufám tipovat," řekl Tůma.

Českou ekonomiku podle něj zpomalí recese či zastavení růstu ekonomik vyspělých zemí, které se potýkají s finanční krizí. "Naše obrovská výhoda je nicméně v tom, že jsme ještě loni byli na vrcholu hospodářského cyklu a letos jsme sice počítali se zpomalením. To, co se bezpochyby stane, tak to zpomalení bude o něco větší," uvedl Tůma, podle kterého je ale stále lepší zpomalení růstu HDP z loňských 6,5 procenta na zhruba tři procenta, jako je tomu v případě ČR, než aby růst ekonomiky spadl ze dvou či tří procent na nulu, anebo se růst HDP dostal do mírného záporu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám