Hlavní obsah

Trpělivost došla. Otevřeme navzdory zákazu, oznámil majitel holičství v Olomouci

Olomouc

Jednu ze svých tří poboček chce v pondělí otevřít pro zákazníky klasické pánské holičství Doe’s Barber Shop v Olomouci. Navzdory tomu, že vládní nařízení zatím zakazuje provoz těchto zařízení kvůli riziku šíření koronaviru.

Holičství v Olomouci hodlá navzdory zákazu otevřítVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

„Nebylo to snadné rozhodnutí. Určité obavy z toho, co přijde, máme. Počítám i s tím, že v pondělí dorazí policie, nařídí nám zavření a pošle holiče zpátky stříhat do bytů, sklepů a garáží. Naše trpělivost je však u konce, finanční pomoc státu je pomalá a nedostatečná. Hrozí nám vážné ekonomické problémy. Chceme vyvolat diskusi,“ řekl Právu majitel holičství Richard Laně.

Akce podle něj nemá být primárně rebelií proti vládě. Cílem není najít řešení, jak obejít právní systém a vládní nařízení, ale spíše poukázat na neudržitelnou situaci a současně dokázat, že existuje bezpečný kompromis, který by mohl vést k opatrnému otevření provozoven.

Vnitro: Hospodští si nemohou ohýbat opatření, jak se jim zachce

Domácí

„Není to ani popírání rizika nemoci, není to vzepření. Chceme nabídnout řešení. Řešení, které nám vláda slibovala, ale nedala,“ uvedl Laně na facebookovém profilu podniku.

Bezpečný režim

Holičství chce ukázat, jak by provoz mohl fungovat, aby byl bezpečný pro holiče i jejich zákazníky. Na pobočce, kde běžně působí tři holiči, budou jen dva, vybavení respirátory třídy FFP2, stejně jako zákazníci, kteří budou od sebe odděleni paravanem. „Pokud bude klient chtít upravit vousy, respirátor si sundá, ale holič si k respirátoru nasadí štít,“ poznamenal Laně.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Holičství Doe’s Barber Shop má v Olomouci tři pobočky. Všechny na Erbenově ulici v centru města.

Zákazníci budou přijímáni pouze na objednání, aby se v provozovně nepotkali a byl mezi nimi čas na dezinfekci prostor. Čekárna nebude fungovat. Holiči budou testováni na covid-19 dvakrát týdně, otestován bude muset být i každý ze zákazníků.

Po Krkonoších vyjela protestní rakev

Domácí

„Pokud při příchodu klient neprokáže, že byl testovaný jinde, udělá si antigenní test před vstupem. Testovací sadu mu dáme, prostor na test bude mít k dispozici,“ konstatoval Laně s tím, že holičství antigenní testy i respirátory dostalo od lékáren. „Ozvalo se mi jich hodně. Sympatizují s námi a jako podporu nabídly zdarma antigenní testy i respirátory,“ poznamenal majitel holičství.

Termíny pro zákazníky byly rychle obsazeny

„Po konzultaci s právníky máme vše ošetřeno tak, aby ani nám, ani našim klientům nehrozily žádné sankce. Klient bude vždy poučen. Byť podle našeho logického úsudku neděláme nic nekalého, je třeba se chránit,“ podotkl Laně. Informace o otevření podle něj vyvolala velký zájem u klientů. „Zatím jsme přijímali objednávky jen na první týden. Termíny byly rychle obsazeny,“ doplnil majitel holičství.

Ve svém rozsáhlém příspěvku na Facebooku zdůraznil, že podnik zpočátku všechna nařízení striktně dodržoval. „Nestříhali jsme nikde,“ uvedl, přičemž připustil, že už loni na podzim je tvrdé dopady restrikcí přiměly začít stříhat u klientů.

Podpora státu je malá

„Otevření před Vánoci všichni odsuzují, ale nás ekonomicky zachránilo. Jinak bychom tu už nebyli. Od Vánoc jsme zavření tři měsíce,“ připomněl, přičemž podporu státu označil za naprosto nedostačující.

Přehledně: V Česku platí od pondělí upravená opatření

Domácí

„Funguje tak, že jsme dostali polovinu nájmu za třetí kvartál minulého roku, dále jsme žádali o polovinu nájmu za čtvrtý kvartál minulého roku. Ten nám schválili, ale dodnes nám peníze nepřišly, máme prý čekat. Už je to půl roku. Nájmy ale platit stále musíme, kdybychom nezaplatili, tak nám podpory vezmou,“ dodal majitel holičství.

Zvolené řešení označil za bezpečnější než stříhání po domácnostech. „Je bezpečnější než nakupování v obchodních řetězcích, bezpečnější než práce ve velkých firmách. Zároveň je to pro nás jistý plán, plán k návratu k normálu, a především plán pro naše ekonomické přežití. Státní dluh totiž budeme platit my všichni, a ještě další generace po nás. Ale náš dluh nám stát nezaplatí, ten bude jen na nás. Stát selhal a je na čase se postarat sám,“ doplnil Laně.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Zavřeno bude jen do neděle, vzkazuje holičství Doe’s Barber Shop v Olomouci.

Anketa

Navštívili byste provozovnu, která otevřela navzdory zákazu, pokud byste její služby nutně potřebovali?
Ano
77,2 %
Ne
22,8 %
Celkem hlasovalo 16973 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám