Hlavní obsah

Trosečníkovi z Břeclavi teď říkají žabožrout

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BŘECLAV

Nepříjemné zážitky a boty zničené plameny ohýnku. To jsou suvenýry, které zůstaly Zdeňku Bučkovi z čtyřdenního pobytu na ostrově v povodní zatopené Kančí oboře poblíž Břeclavi. Teď mu lidé dali přezdívku Robinson, a nebo také žabožrout.

Článek

V pátek odpoledne se devětadvacetiletý muž vydal na cestu lesem Kančí obora do Břeclavi na kontrolu domu, kde ještě nedávno bydlel. V té době již ovšem platil zákaz vstupu do lesa, kam postupovala voda vypuštěná z Dyje odlehčovacím zařízením u Bulhar.

Osudná se mu stala zpáteční cesta. "Nevěděl jsem, že se žene velká voda. Ani jsem nezaregistroval, že se nesmí do lesů," vysvětluje s odstupem času své jednání. Stačilo ale, kdyby uposlechl lesníka, který jej cestou právě před povodní varoval, a drama se nestalo.

Když narazil na vodu, neuvěřitelným a nepochopitelným způsobem zazmatkoval. Místo aby se urychleně vrátil zpět, nechal se uvěznit na ostrově uprostřed vody. Sám to nedokáže vysvětlit. "Voda přišla strašně rychle. Byla studená, nedala se zdolat, a tak jsem se raději vrátil na ostrov, který tam vznikl,"  tvrdí.

Pak už si mohl jen nadávat, že nechal doma mobilní telefon. Co však našel v kapse, byl zapalovač a kapesní nůž. Spolu s objevenou plechovkou od limonády v dané chvíli věci strategického významu. I tak ale doba od pátku až do záchrany v úterý byla krušná.

Než voda dosáhla na posed myslivců, přespal v něm. Pak z nalezeného kusu pletiva dělal jakýsi přístřešek. "V noci jsem spal tak tři hodiny, nedalo se jinak. Byla strašná zima. Snažil jsem se být u ohně a málem jsem na to doplatil." Ve snaze užít si co nejvíce tepla od ohýnku, přitlačil se k plamenům tak blízko, až mu ohořela bota.

Trosečníkovi zachutnala užovka

Čtyři dny bez jídla byly krutou zkouškou. V plechovce od limonády se snažil alespoň převařením učinit z kalné břečky poživatelnou vodu. Nabídka jídel byla také omezená. Žížaly, žáby, a také užovka. "Žába byla moc malá, to nestálo skoro ani za řeč, ta užovka byla lepší," vzpomíná na chvíle, které se mu vryly do paměti, Buček.

Když se nevracel domů, obrátila se v neděli večer jeho osmadvacetiletá družka Marie Sedláčková na policii se žádostí o pomoc. K záchraně byl blízko, když nad oborou kroužil vrtulník při letu, mapujícím situaci v postižené oblasti. "Měl jsem smůlu, naházel jsem tam listí, ale vítr dým rozehnal," řekl.

Pátrání tak mohlo skončit v pondělí, kdy trosečníka objevili lesníci monitorující situace v zaplaveném polesí. Když jej přivolaní záchranáři vysvobodili, mohl rekapitulovat. Váha později  napověděla, že mu "dieta" ubrala z váhy deset kilogramů. "Vodu jsme u sebe neměli, mohli jsme mu nabídnout jen kousek rohlíku," řekl Vladimír Plodek ze Záchranné brigády kynologů.

Policisté, kteří si trosečníka převzali z rukou záchranářů, jej pro jistotu svěřili do rukou lékařů. Ti konstatovali, že kromě vysílení je celkem v pořádku. Přesto ale bude trvat zhruba týden, než se z 55 kilo dostane na svou váhu a do původní pohody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám